ДКЕВР решава за цената на тока на 30 септември

Migration Image

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще реши с колко да се увеличи цената на тока на закрито заседание на 30 септември.

Според предложението на регулатора най-скъп ток от 1 октомври ще плащат клиентите на ЧЕЗ, за които скокът ще бъде почти 10 на сто. Нощната тарифа за тях ще поскъпне с 9.8 процента.

Толкова ще е увеличението на дневния ток за "Енерго-Про". През нощта токът им ще струва с 9.5 на сто повече. При ЕВН увеличението на дневната тарифа ще е 9.7 на сто, а на нощната – 9.31 на сто.

По време на обсъждането в енергийния регулатор Венцислав Марков от Националната електрическа компания призна, че очаквания недостиг през този регулаторен период ще достигне до 1 млрд. лева. Според него дори енергийният регулатор да се съгласи на по-висока цена на тока от 1 октомври, то системата ще влязат едва около 140 млн. лева и НЕК ще остане в сериозно финансово затруднение.

Шефът на ДКЕВР Светла Тодорова призна, че ако финансовото състояние на НЕК не може да бъде стабилизирано чрез промяна на цената на тока, то ще трябва да се вземат други мерки. Една от тях е постигането на нови договорености с ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата, посочи тя.

От Електроенергийния системен оператор също прогнозираха, че ако цената на тока се запази на сегашните нива, то това ще доведе и до сериозни загуби за тях.

„През последните години ДКЕВР не признава реалните разходи на дружеството ни", изтъкна Стефан Абаджиев от електроразпределителното дружество „Енерго-Про" и обясни, че до момента акционерите на ЕРП-то са инвестирали цялата си печалба за компенсиране на този недостиг.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст