Кандидат-депутати “окупираха” ЦИК

Правоохранителните органи са с вързани ръце

Централната избирателна комисия (ЦИК), без съмнение, е един от най-важните органи по време на предизборна кампания, който е натоварен с отговорността да осигури провеждането на честен и безпристрастен вот. Именно затова през последния месец светлините на медийните прожектори са съсредоточени главно върху държавната институция. Тези дни обаче тя попадна в обсега на внимание и поради ред други причини.

Последният пример бе от сряда (24 септември), когато привърженици, представители и кандидат-депутати за 43-ото Народно събрание от “Български национален съюз – нова демокрация” (БНС-НД) нахлуха в сградата на ЦИК. Причината, която изтъкна техният лидер Боян Станков -Расате , е, че Избирателната комисия възпрепятствала политическата кампания на формацията.

За какво всъщност става въпрос?

На 12 септември Съветът за електронни медии подава сигнал в ЦИК с оплакване срещу агитационния клип на БНС-НД, излъчен по БНТ. На 22 септември държавният орган излезе с решение, позовавайки се на чл.183 от Изборния кодекс, че предизборният материал нарушава добрите нрави, защото в него участва малко момиченце, което държи националния флаг, на който са изобразени кръстосани чук и меч. Източници от ЦИК съобщиха за “БАНКЕРЪ”, че кадрите нарушават Закона за закрила на детето, според който всяко дете има право на закрила срещу въвличането му в политически дейности. Освен това се изтъква и друго нарушение – на Закона за политическите партии, съгласно който политическите формации не могат да използват в своите символи герба или знамето на Република България.

Забраненото за излъчване по телевизията видео все още може да се намери в интернет пространството. В дългия едва 40 секунди клип се казва, че за майките нямало добавки, за пенсионерите пенсии, но за олигархията и политиците имало над 5 млрд. лв. бонуси. “Високи цени, ниски доходи. Грабеж, насилие, корупция и беззаконие – това е България днес. Накратко – геноцид. Ние не сме добитък, ние сме българи, да живеем човешки”, агитира още Расате.

Влизането на 17 представители от неговата формация в сградата на ЦИК може да се окачестви и като поредния пиар ход. Не така смята самият Расате, който в четвъртък (25 септември) в ефира на “Нова телевизия” заяви: “Ако искахме да си правим безплатна реклама, щяхме да намерим друг начин и време за една подобна акция”. И не пропусна да се оплаче, че от комисията многократно са ощетявали неговата партия.

За да нажежи ситуацията още повече, Расате, който се слави като представител на крайна националистическа формация, включи в шумотевицата и ДПС. “Със своето решение ЦИК спря наш клип с дете с трикольор, докато в същото време се въртят по-спорни клипове на ДПС. Настояваме за среща с представител на ЦИК, за отмяна на това решение и най-вече за равнопоставеност, защото има двоен стандарт”, заяви лидерът на БНС-НД при “завземането” на сградата на Избирателната комисия.

Факт е обаче, че т.нар. окупация, както самият Расате определи действието, вдигна пушилка. Въпреки че съратниците му първоначално обмисляли да влязат в залата, където заседава съставът на комисията, но просто не уцелили правилния етаж. Изглежда, примерът на “студентските окупации”, които се радваха на огромен медиен интерес преди година, е заразителен. А сегашната инвазия несъмнено ще допринесе за повишаване на изборния резултат на “Български национален съюз – нова демокрация”. В телевизионния ефир Расате сподели още, че “окупацията” на ЦИК щяла да продължи, без да уточни докога. Източникът на “БАНКЕРЪ” сподели, че действително във фоайето на сградата в сряда и четвъртък е имало хора, но те не пречели на нормалния административен процес и работа на комисията.

В създалата се ситуация полицията е с вързани ръце, защото претендентите за депутатското място в парламента се ползват с имунитет. Той обаче може много бързо да бъде отнет, в случай че ЦИК се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров или той самият се самосезира за случая. Което показва за сетен път, че “бижуто” на Мая Манолова, наречено Изборен кодекс, има петънца, които непременно трябва да бъдат излъскани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст