Българският Джеймс Бонд остана без спецджаджи

Българските документи за самоличност са с едни от най-добрите защити срещу фалшификация.

Най-потайното звено на МВР беше закрито в сряда (24 септември) с решение на служебното правителство. Институтът за специална техника (ИСТ) към вътрешното министерство приключи безславно близо 25-годишното си съществувание и мина в историята. Повод за закриването му е влезлият в сила нов Закон за МВР и произтеклите от него промени в Закона за специалните разузнавателни средства. С тях дейността на Института по създаване на специфични технически средства и системи, проектиране на удостоверителни знаци, защитени документи, щемпели и печати вече преминава към Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО) към Министерския съвет. Що се отнася до звената в ИСТ, които досега извършваха експертно-криминалистична дейност, те структурно и функционално се вливат в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология при МВР.

Решението на кабинета “Близнашки” на практика оставя държавата без обособено звено за специализирани технически средства, системи за наблюдение, шифроване, защита на документи. Както е известно, документите за самоличност, въведени по европейски образец у нас от 2009 г., са с над 10 суперзащити срещу фалшификация, дело на експертите от ИСТ. Паспортите например са снабдени с чип, който съдържа геометрията на лицето, цифрова снимка, отпечатъците на двата показалеца и електронен подпис. В института беше разработена технология, благодарение на която биометричните данни се вкарват в 75-килобайтовия чип за 3 минути.

Визи, стикери и други документи също са разработвани от института, където се извършва предпечатна подготовка и се поставят защити против фалшификация. Там се правят и печатите на всички главни дирекции и останали звена на вътрешното министерство, включително и на граничните пунктове.

Дейността на института беше сред най-грижливо пазените тайни на МВР. След преустройството по т.нар. модел “Бисеров-Йовчев” по задачи и структура ведомството се сви до една чисто полицейска организация по охрана на обществения ред. Очевидно в орязаното министерство няма място за звено, което се занимава с шпионски джаджи, каквито например вади от джоба си небезизвестният герой на Джон льо Каре, Джеймс Бонд. Въпреки оскъдната информация за работата на института е известно, че там се майсторят доста от спецсредствата, използвани от МВР за наблюдение и подслушване.

Голяма част от изобретенията се използват в охранителната дейност. Например на специфичния пазар на сигнално-охранителна техника са много популярни видеосензорите, които реагират на движещ се обект и се използват за класическите камери за наблюдение. Когато обективът е насочен към врата на сграда, при отварянето й се активира сензорът и се включва звуков сигнал, който привлича вниманието на наблюдаващия. Обектът на действие на джаджата е 150 метра. В института са разработили и устройство за пренасяне и обработка на телевизионен сигнал, който се използва за охраната на по-големи обекти. С него камерата може да е отдалечена от монитора на 1.5 километра. Разработвани са и уреди за засичане на фалшиви пари, детектор за метал, използван при личен обиск на хора на гранични пунктове, аерогари и входове на сгради със специален режим на влизане. Експерти на института са изработили и електронно-шифрови брави, които позволяват в секретни обекти да се влиза само с помощта на определен код. Устройството дава възможност всеки от служителите да има персонален шифър, като може да запаметява кой кога е влязъл.

Сред хитовите изобретения на ИСТ е специалната камера за увеличаване и запазване на пръстови и дланови отпечатъци. В камерата се поставя съд с цианакрилати – вещества, които са от рода на лепилата. Те се изпаряват и влизат в химическа реакция с потомастния секрет, оставен от човешките пръсти. Тогава безцветните следи стават цветни и видими с обикновено око. Тези следи могат да се съхраняват неопределено дълго време и да служат за доказателство в съда. Камерата е на по-високо ниво дори от аналогичната американска техника, действа автоматизирано, може да се използва на местопрестъпление и стационарно. Производствената стойност на камерата е около 2000 евро, което е с два-три пъти по-евтино, отколкото ако се закупи от Европа или САЩ. Устройството е разработено в рамките на шест месеца, като е предоставено на Института по криминалистика и криминология към МВР.

Сред уникатите, произведени в ИСТ, е и манипулаторът за обезвреждане на взривни устройства, който е на въоръжение в бомбаджийското звено в Специализирания отряд за борба с тероризма. Той представлява механична ръка, дълга 6 метра. Тя се управлява от човек, който без да доближава бомбата, може да я хване, вдигне и да я постави в специален контейнер. След това бомбата се транспортира до специално място, където се обезврежда. Манипулаторът е снабден с камера, която позволява на служителя да огледа бомбата отблизо. До тази седмица в института се правеха и експертизи на избухнали взривни устройства с дистанционно управление. След закриването му тази дейност вече ще се извършва в Научноизследователския институт по криминалистика и криминология при МВР.

ИСТ е последното звено на МВР, което е извършвало и търговска дейност, продавайки на пазара на сигнално-охранителна техника някои от изобретенията си. Много от тях се използват от големите охранителни фирми у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст