Пазарите повярваха на Драги

Migration Image

Валутните играчи демонстрират доверие в способността на Европейската централна банка да отслаби еврото и да отдалечи дефлацията. И то въпреки неубедителните резултати от проведения през миналата седмица първи кръг на операциите по дългосрочно рефинансиране (TLTRO), на който европейските кредитори взеха назаем само 82.6 млрд. евро. (Бел. ред. – Става въпрос за четиригодишни целеви земи, които трябва да оживят кредитирането на реалната икономика и чийто размер е обвързан с големината на кредитните баланси на отделните банки.) Председателят на ЕЦБ Марио Драги обаче намекна, че иска да увеличи баланса на институцията от сегашните 2 на 3 трлн. евро. Което предполага включително и покупка на активи.

Засега планът му сработва, защото еврото падна под 1.27 щ. долара за първи път от почти две години насам. А слабата валута устройва чудесно Драги. От една страна, тя прави износа от еврозоната по-конкурентен. От друга – натрупва инфлация, защото оскъпява вноса. Постигането и на двете цели е изключително важно при несигурното икономическо възстановяване на еврорегиона и ниската инфлация, която през август спадна до 0.4% годишно – едва 20% от целевия таван на ЕЦБ от 2 процента.

В интервю за радиостанция Europe1, публикувано и на интернет страницата на ЕЦБ на 24 септември, Драги отбелязва, че движението на валутния курс е резултат от различните парични стратегии на централните банки в Европа и в другите важни държави. Той допълва, че монетарната политика на ЕЦБ ще продължи да осигурява парични стимули за икономиката на еврозоната за продължителен период от време, докато другите институции постепенно ще започнат да отчитат набралото мощ възстановяване в техните страни.

Не бива да се пренебрегват и публикуваните през седмицата слаби фундаментални показатели на държавите от общността на еврото. В Германия индексът IFO, отчитащ бизнес климата, се е понижил до 104.7 пункта през този месец – най-слабата му стойност от април 2013-а досега. Германският производствен сектор пък е регистрирал най-слабия си за последните 15 месеца растеж през септември. Индексът, следящ активността в бранша, е намалял до 50.3 точки – “на косъм” от “кота 50”, разделяща подема от спада. Данните увеличават несигурността пред германското стопанство след неочаквания му спад през второто тримесечие.

Франция отчете свиване на секторите на услугите и на производството през септември – сигнал, че икономическата перспектива на втората по големина европейска икономика продължава да се влошава. Сборният индекс, следящ активността в двата бранша, се е понижил от 49.5 пункта през миналия месец на 49.1 през този.

Растежът на производството и на услугите в еврозоната пък неочаквано се е охладил до най-ниското си равнище за тази година, което увеличава натиска върху ЕЦБ да продължи да вкарва стимули в стопанството на общността. Индексът, следящ двата сектора, се е понижил от 52.5 пункта през август до 52.3 през септември.

Валутни анализатори очакват единната европейска валута да продължи да поевтинява, защото все по-големи количества евро ще циркулират на пазара.

Томас Флюри от “Ю Би Ес уелт мениджмънт” прогнозира, че еврото ще се обезцени с около 6% – до 1.20 щ. долара през 2015-а. Ян Станард от “Моргън Стенли” е още по-краен – 1.15 щ. долара за едно евро през следващата година. Специалисти от “Бенк ъф Токио-Мицубиши Ю Еф Джей” предвиждат 1.27 щ. долара за едно евро в края на 2014-а и последващ спад до 1.22 щ. долара до средата на 2015-а.

Усреднената прогноза на 70 валутни експерти, анкетирани от агенция “Блумбърг”, е 1.29 щ. долара за едно евро в края на тази година и 1.26 щ. долара за едно евро в средата на следващата.

У нас

междубанковият валутен пазар през кратката седмица не беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 874 млн. евро (1710 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 2.4% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст