Променят имунизационния календар заради кризата с ваксините

Migration Image

Заради кризата с ваксините Министерството на здравеопазването ще направи промени в имунизационния календар, съобщи ресорният министър д-р Мирослав Ненков. Според него по този начин ще бъде разрешен бързо проблемът с липсващата шествалентна ваксина за бебетата, родени след 1 юни. Препаратът не е включен в позитивния списък и следователно държавата не може да го закупи. Доставчикът е внесъл предложение медикаментът да бъде включен в позитивния списък, но под формата на спринцовки с ваксина. Този вариант на медикамента обаче не е достъпен в момента и ще може да се достави едва в средата на следващата година.

Здравният министър призна, че на практика има количества от шествалентната ваксина, но е под формата на флакон и ведомството няма право да я купи, тъй като този вариант не е включен в позитивния списък. Родените след 1 юни бебета в момента се ваксинират с четиривалентна ваксина плюс ваксина за хепатит. Има налични количества четиривалентна ваксина, която е за реваксиниране на 6-годишните. Ненков увери, че при необходимост министерството може да поръча по-големи количества.

"С промяната в имунизационния календар ще бъде посочено срещу кои заболявания трябва да е ваксината и по този начин тя може да варира, без да се налага нова промяна", обясни министърът и допълни, че се търсят различни начини за решаване на проблема. Очаква се до 2-3 седмици въпросът с ваксината да бъде разрешен, като ако се наложи, ще се пристъпи и към пряко договаряне с доставчика на ваксините.

Според здравния министър постоянните проблеми с доставките могат да се решат, ако се подписват по-дългосрочни договори. "Цикълът на производство на ваксините е 29 месеца. Следователно, ако подписваме договор за доставка за три години, ще се избегнат проблемите с ваксините", обясни Ненков.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст