ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Близнашки: Дефицитът може да надхвърли 3%

Migration Image

Кабинетът работи по предложението за актуализация на държавния бюджет, което ще бъде представено в понеделник на социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това съобщи пред журналисти премиерът Георги Близнашки.

Той допусна, че дефицитът в държавния бюджет може да надхвърли 3% – допустимия от Брюксел максимум.

„Ако отидем малко нагоре, това ще бъде все с оглед на тази крайна необходимост, пред която е изправена страната – държавата да продължи да изпълнява жизненоважните си функции”, смята Близнашки.

Той увери, че правителството ще подготви предварително всичко необходимо, което да позволи на следващото Народно събрание да актуализира държавните финанси.

"Актуализацията на бюджета е неизбежна", подчерта Близнашки и обясни, че служебният кабинет е длъжен да предложи своя вариант, а в крайна сметка отговорността за това ще поеме мнозинството в следващия парламент. Той припомни, че кабинетът наследи много необезпечени ангажименти.

"Буквално гасим пожари. Няма излишен разход, който да има за цел да печели обществено одобрение, точно обратното – всички разходи са неизбежни и крайно необходими", коментира премиерът и посочи за пример разходите, свързани с преодоляване на последиците от наводненията и усилията да се нормализират отношенията с Европейската комисия по отношение на възстановяването на плащанията по оперативни програми.

"Надявам се, че в откровен диалог с Европейската комисия ще стигнем до взаимно приемливо решение", коментира Близнашки наказателната процедура, която започна Брюксел срещу България заради казуса с КТБ.

"Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас. Лично аз тепърва ще се запозная с тази материя, надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията, в която се намираме", посочи Близнашки.

Той припомни, че одитът в банката не е завършил, няма и действащ парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й", посочи Близнашки. По неговите думи ситуацията е изключително деликатна.

Близнашки припомни, че за изборите в чужбина ще бъдат разкрити общо 428 избирателни секции. Той обеща нормално протичане на изборния ден зад граница, като за това ще се погрижат държавните чиновници. "Предприети са всички мерки, за да няма твърдения, че вотът е фалшифициран и гласът на българските граждани е легитимен.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст