ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Поискаха доживотен затвор за убиеца Емил Азов

Migration Image

Държавното обвинение поиска доживотен затвор за Емил Азов, който заедно с Михаил Миков уби бременната си приятелка Петя Тодорова. Ден след като разбира за бременността, Азов се наговаря с Миков и води момичето в Западен парк. Там Петя е бита от двамата с юмруци и с летва, скачано е по корема и главата й. В крайна сметка тя умира от удушаване.

На днешното си заседание съдът прие искането на защитата делото да се гледа по съкратена процедура, като обвиняемите признават фактите в обвинителния акт. Признати за граждански ищци бяха родителите на Петя, които искат по 150 хиляди от двамата за обезщетение.

Прокурорът Момчил Мончев призова в пледоарията си съдиите да наложат доживотен затвор на Азов и по-лека присъда на Миков, за когото има повече смекчаващи вината обстоятелства.От думите му стана ясно, че жертвата е починала по особено мъчителен начин, като е осъзнавала до последно случващото се с нея.

Прокурор Мончев настоя още при определяне на присъдата съдиите да отчетат психологическите характеристики на двамата. Миков е израснал по домове за изоставени деца и се е занимавал с просия. Именно той обаче признал деянието и завел разследващите на мястото. Азов пък имал семейство, но добрата среда не го направила примерен гражданин. Обвинителят се позова и на заплахите, които Азов отправял към бившата си приятелка и баща й. Прокурор Мончев изрази и гражданската си позиция, като изтъкна, че със смъртта на Петя са погубени и животите на родителите и брат й.

Азов и днес не изневери на традицията си да плаче пред съда, като през сълзи обяви, че наистина осъзнава какво е сторил и много съжалява. Съпричастен съм към потърпевшите, обяви той. Подсъдимият ползва последната си дума, за да помоли съда за “възможно най-леката присъда”. Съучастникът му Миков пък не посмя да моли за леко наказание. Той заяви, че не иска съжаление, тъй като не го заслужава, а моли само за справедлива присъда. Не искам да се оправдавам, но тогава бях под въздействието на алкохол, не знаех какво върша. Дори не съм посягал на човек преди това, призна той пред съдебния състав.Той разказа, че имал тежко минало, тъй като майка му се самоубила, а баща му починал и той израснал по сиропиталищата, но там го били научили на възпитание.

Защитникът му, адвокат Евгени Христов изтъкна, че клиентът му наистина осъзнава стореното и доказателство за това било фактът, че заявил пред разпитващите го, че желае да се самоубие.

Защитата на Азов, адвокат Марин Марковски, избра съвсем друга стратегия, за да смекчи наказанието на клиента си. Той настоя пред съда, че целта на правосъдието не е отмъщение, а справедливост. По думите му, случилото се е трагедия не само за семейството на Петя, но и за двамата подсъдими. Небеизвестният юрист обърна внимание, че ударите, нанесени на бременното момиче, не били многобройни, тъй като имала само 7-8 наранявания. Той стигна до там в пледоарията си, като с уговорката, че била добро момиче, определи убитата Петя за “лекомислена, не достатъчно разумна и осторожна”. Това заключение се извеждало от решението й да се разхожда до късно с двамата мъже в парка.

Съдът ще обяви своята присъда в 15 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст