ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Страните от ЕС умишлено бавят транспонирането на директивите

Migration Image

"Държавите-членки на ЕС умишлено бавят транспонирането на европейските директиви", показва проучването "Предстоящи въпроси на правото на ЕС", организирано от правната комисия на Европейския парламент в Брюксел.

Представители на Академията за европейско право на Европейския съд в Люксембург и Университета "Еразъм" в Ротердам, както и други водещи специалисти в областта на правната мисъл, обсъдиха важни теми като прилагането на европейското право като национално право, мониторинга на правилното му прилагане и особеностите на европейското международно частно право. Участие във форума взе и българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Емил Радев.

"България не нарушава повече от другите държави-членки европейските директиви. Това не трябва да ни успокоява. Ние трябва да спазваме стриктно европейското законодателство, за да не бъде използвано това като повод да се уронва престижа на нашата страна", заяви Радев.

Относно мониторинга и прилагането на правото на Европейския съюз, изследването посочва, че държавите-членки имат тенденция да бавят транспонирането на европейските актове. През 2012 г. е имало процедури за забавяне на транспонирането на определени директиви срещу 2/3 от държавите членки. Това от своя страна ограничава възможността за гражданите да се възползват от правата, които европейското право им предоставя. В тази връзка, когато е необходимо да се постигне бърз ефект, експертите препоръчват Европейската комисия да използва инструмента на регламентите, които имат директен ефект.

По време на форума беше обърнато внимание на важни въпроси, като използването на преюдициалното запитване. Представителят на Съда сподели, че 2/3 от висящите в момента дела са преюдициални въпроси, от които 22% са постъпили от немските съдилища. Новоприетите през 2004 г. 10 държави-членки имат 15%, а България – едва 2.22 %. В качеството си на член на комисията по правни въпроси, Емил Радев коментира, че българските граждани  и съдилища трябва да се възползват повече от възможностите, които им предоставя европейското право.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст