ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предизборно претопляне

Мартин Димитров

Нещо явно им става на тия хора в Реформаторския блок. След драсканиците на кандидат-депутатката Мартина по Паметника на Съветската армия тази седмица се прояви и Мартин Димитров. Той се опита да шокира енергийната общност с новината, че австрийската ЕВН е завела иск срещу България.

"Ако това се крие от българското общество от предишния и от настоящия кабинет, е пълно безобразие. България не трябва да губи подобни дела и ДКЕВР трябва да е много внимателна какво прави оттук нататък", заяви Димитров. Думите му бяха услужливо тиражирани от няколко сайта, в които той рекламира своята преференциална кандидатура за бъдещия вот.

На това му се вика да претоплиш манджата предизборно с едничката цел да извлечеш дивидент на гърба на "омразните монополи". Мартин Димитров претендира да разбира от енергетика – уж следи изкъсо процесите, които се случват в сектора. Пък и така е редно – все пак беше председател на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм в по-предното Народно събрание.

Ама сега се поизложи. Същата тази сензационна новина за арбитража съобщиха още през март миналата година от централата на австрийската EVN във Виена. В официалното съобщение до медиите се казваше, че процедурата ще бъде задействана в съответствие с договора между двете страни за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, който е в сила от 1997 г., както и на основание на Европейската енергийна харта. Като причина бяха посочени различни действия, предприети от страна на регулаторните органи в България, както и от други държавни институции, които компрометират дружествата им в България и намаляват приходите от продажба на електрическа енергия. За пример австрийците посочиха намаляването на признатите разходи на компанията за плащане на преференциалните тарифи за зелена енергия.

Всъщност единствената новина, която произтече от пиар акцията на кандидат-депутата, бе сумата, за която претендират австрийците – 576 млн. евро. Нито някой нещо е крил, нито пък е стоял със скръстени ръце. Даже напротив – оказа се, че предишното правителство е възложило защитата на страната ни на адвокатската кантора White&Case, която отстоява интересите ни и в арбитража с Русия за Белене. Специалистите по международно право добре знаят коя е тя. Знаят и че колкото по-малко се шуми около подобни дела, толкова по-големи са изгледите за успех.

Така че, господа кандидати за народната любов, внимавайте в картинката!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст