ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В новия брой 39 на вестник “БАНКЕРЪ” четете:

Migration Image

EPIC и БНБ – лице в лице

Представителят на акционерите на КТБ – австрийският инвестиционен фонд ЕPIC, премина от епистоларни към директни контакти с БНБ. В сряда, 24 септември, негови мениджъри са провели първата си среща с ръководството на Централната банка. По време на разговорите австрийците са представили пълномощията, дадени им от “Бромак” и Държавния фонд на Султаната на Оман да ги представляват в изготвянето на предложение за оздравяване на Корпоративна банка. От EPIC са съобщили, че очакват да получат същото пълномощно и от третия по големина акционер на поставената под специален надзор банка – руската ВТБ. Но и без нея фондът вече представлява притежатели на 81% от капитала на кредитната институция. Всички подробности за срещата, четете само в “БАНКЕРЪ”.

 

Докога ще плащаме заради калинките

Вече 15 години след създаването й през 1999-а регулаторната комисия в енергетиката – ДКЕВР, продължава да се грижи преди всичко за интересите на монополните дружества за сметка на обикновения потребител и се подчинява на конюнктурни политики. Нормално е хората да са бесни и да се питат: защо токът, произвеждан от АЕЦ “Козлодуй”, струва 4.5 стотинки за киловатчас, а с новото увеличение на цените те ще трябва да плащат над 17 стотинки. Защо разходите на монополистите за правни, консултантски и други услуги са толкова раздути, защо им горят телевизорите и печките от лошото качество на тока? Всичко по темата за калинките и в енергийния сектор  и за делата им през годините ще научите от новия брой на  “БАНКЕРЪ”.


Предизборни розови приказки за просперитет

Оставащите дни до 5 октомври ще се наслушаме на всякакви обещания за бъдещото икономическо развитие на страната. Но след вота ще настане пълна тишина. Така наречените предизборни програми или платформи бързо ще бъдат забравени, както винаги е било досега.  Очевидно е, че розовите приказки за просперитет се разказват просто защото трябва да се каже и нещо хубаво, а не защото някой възнамерява да ги изпълнява. Предизборните програми на основните политически сили, са пълни с приказки, които не казват нищо. Думи, копирани сякаш от времената, когато всичко се правеше в името на светлото бъдеще. Какво от цялата тази плява е добре да видят избирателите, преди да дадат гласа си, ще разберете от “БАНКЕРЪ”.

Кривото огледало на лекарствения контрол

Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и Комисията по прозрачност би трябвало да са двете лица на една и съща монета. Поради ред административни недомислици и неадекватна държавна намеса обаче едното лице на лекарствената политика сега изглежда намръщено и обезверено, а другото е уродливо и безформено. Парадоксът е, че лекарственият съвет работи буквално денонощно, разглежда хиляди процедури, успява да смъкне от цените на стотици медикаменти и така икономисва милиони на здравната каса. Но за награда е малтретиран ту от Министерския съвет, ту от ръководството на здравното ведомство, които са неговите лоши “стопани”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст