ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сепаратизмът шества из Европа, на ред е Венето

Migration Image

Президентът на испанския регион Каталуния призова за референдум за независимост, най-новият сецесионен натиск в Европа и най-сериозното предизвикателство пред Испания в последните години, пише The Financial Times.

Каталунският лидер Артур Мас подписа декрет за свикване на референдум по време на официална церемония в централата на регионалното правителство в Барселона, в присъствието от повечето политически лидери в Каталония, подкрепящи независимостта.

„Като всички други нации по света, Каталония има правото да избира своето политическо бъдеще. Ние искаме да гласуваме, искаме да вземаме решения и така и ще направим”, заяви Артур Мас. Очаква се премиерът на Испания Мариано Рахой да свика спешно заседание на испанското правителство по въпроса в най-скоро време.

На другия край на Европа, в Единбург, хиляди демонстранти се събраха пред сградата на шотландския парламент на митинг в подкрепа на независимостта на страната от Великобритания, пише път местният вестник The Scotsman. Събитието се проведе само седмица, след като Шотландия отхвърли независимостта си на референдум. Много от демонстрантите носеха значки, плакати и знамена от кампанията за шотландската независимост.

„Това не е краят. Мечтата няма да свърши. Разпространявайте идеята за шотландската независимост сред лишените от добри условия за живот общности в цяла Шотландия”, заяви Кейт Хигинс от групата „Жени за независимост”.

Друг активист призова демонстрантите да подпишат петицията с искане за преразглеждане на резултатите от референдума. Петицията, на сайта change.org вече е събрала над 93 хиляди подписа. В други части на Шотландия, вкл. Глазгоу и Абърдийн също се проведоха подобни демонстрации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст