ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ ни върнаха каналджия, осъден за смъртта на имигранти

Migration Image

Американските власти са екстрадирали в България 59-годишния Пламен Владимиров Трифонов, осъден у нас за трафик на хора и убийство по непредпазливост.

През 1992 г. Трифонов е задържан в България по обвинения за незаконно превеждане на хора през границата. Докато това разследване е висящо, той продължава своята каналджийска дейност и през 1995 г. причинява смъртта на 18 от 20-те нелегални имигранти от Шри Ланка, които е извеждал от България. Те били затворени в задната част на камиона му и се задушили.

През 2004 г. каналджията е осъден от българския съд на 8 години затвор по обвинения в незаконно превеждане на хора през границата и причиняване на смърт по непредпазливост, съобщиха от посолството на САЩ в София. Докато обжалвал присъдата си обаче, Трифонов избягал в САЩ.

През 2013 г., след като установяват, че българинът живее в Съединените щати, българските власти искат екстрадицията му.  Арестът на българина е извършен през октомври 2013 г. Пламен Трифонов е задържан в Къркланд, предградие на Сиатъл, където той работел като шофьор на камион.

На 27 септември, по искане на българските власти, американските власти са го екстрадирали

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст