ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С дъх на активно мероприятие

Migration Image

Уви, пуснатата избирателно в някои медии информация за разследване в Лихтенщайн за пране на пари срещу мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка(КТБ) Цветан Василев мирише отново на поръчка.

Първо, едно издържано с пари на данъкоплатеца национално радио се позова на "свой източник", че властите в офшорната държавица поискали информация от Сърбия за статута на Василев и за причините за започналото екстрадиционно производство срещу него. Подобно запитване било изпратено и до българската прокуратура, от която била поискана и информация за воденото от нея разследване. После от прокуратурата потвърдили "неофициално", че такова запитване е постъпило. Щели дори пращат и отговор, но междувременно не казват официално кой и какво ги пита.

Последва неофициално потвърждение от лихтенщайнската прокуратура с разширението, че подобно разследване водело и в Швейцария. А днес главният прокурор на Лихтенщайн Робърт Валнер е цитиран от "Ройтерс " да потвърждава информацията официално. От думите му става ясно, че разследването е образувано, след като местна банка подала информация към властите в страната. Та пратило свой доклад на Звеното за финансово разузнаване по Закона за надлежна проверка, а то уведомило прокуратурата. Валнер обаче не можел да даде повече подробности, тъй като производството било на доста ранен етап.

Ние пък си мислим, че не става въпрос за никакво разследване, а за проверки каквито прокуратурите във всички страни правят преди да решат да се захващат ли изобщо с разследване. Мислим си също, че процедурата с подаването на сигнали е стартирана в България, в което по начало няма нищо лошо. Стига, разбира се, да не става въпрос за манипулация, на каквито се нагледахме в изобилие и тепърва ще гледаме. Адвокатите на Василев не са чували за подобно разследване, а "Ройтерс " цитира все пак банкера, който определя ставащото като заговор от страна на негови конкуренти.

Има и някои по-така въпроси. Извън странната хипотеза в офшорна зона като Лихтенщайн да се води разследване за "пране за пари" ни е чудно как пък българската прокуратура не е обелила досега и дума за такава престъпна дейност по случая "КТБ". Повдигнатите у нас обвинения са за източване на банката, но и най-безкритичните изпълнители на поръчки в държавното ни обвинение не са дръзнали да намекнат дори, че източените от банката пари са придобити от престъпна дейност. Нещо, което в Швейцария и Лихтенщайн няма как да знаят, ако не им бъдат подадени данни оттук. Българската прокуратура, значи, не знае официално за пране на пари, но лихтенщайнската знае официално преди още да е получила отговор от нея. И дори води разследване, питайки има ли защо да го води. Е, това идва вповечко!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст