ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служители на TV7 протестираха със залепени усти

Migration Image

Със залепени с тиксо усти десетки служители на ТV7 и News7 излязоха на мълчалив протест пред Софийския градски съд.

Репортери, редактори, оператори, режисьори и други служители се строиха на стълбите пред съда в знак на протест срещу натиска, който им оказва синдикът Панайот Велков и хората, които по думите им стоят зад него.

Служителите на двете телевизии не могат да получават своите трудови възнагражденията, тъй като сметките са запорирани и всеки опит за създаването на нова сметка бива блокиран от синдика. „Една телевизия, която има пари в сметките си и може да плаща заплати, е блокирана без никакво право, без да е обявена в несъстоятелност, без решение на съда, без да има право на запори”, обясни изпълнителният директор на TV7 Емил Кошлуков.

По думите му, определени политически кръгове искат умишлено да съсипят телевизията. Това нарушава свободата на словото, защото служителите не могат да работят по този начин, категоричен бе той. Целта телевизията да бъде съсипана е част от политическата игра и от действията на „мародерски кръгове”, коментира Кошлуков. От една страна тези кръгове вероятно искат да разграбят техниката на телевизията, а от друга страна – тя се изплъзва от контрола на хората, които са я използвали за политически поръчки до този момент, добави той.

„В момента телевизията стъпва на крака и това не е удобно на никого от онези, които са заинтересовани. Знаете какво трябваше да прави телевизията при предишното ръководство. Хората тук обаче ще се борят”, обяви Кошлуков.

На обвиненията за това, че служителите до вчера са взимали големи заплати и са мълчали, Кошлуков отвърна, че излезлите днес на протест обикновени служители никога не са взимали големи заплати. „Големите заплати са при онези, които днес ни съдят и са подписвали договори със себе си. Там са милионите. Оператори, режисьори, водещи получават нормални заплати, колкото всеки журналист”, заяви той.

Според Кошлуков съдът разпорежда действия в ярко потъпкване на закона, като е подписал договор на синдика, сключен с охранителна фирма за 1 млн. лева за 30 месеца напред. Дори Барак Обама не плаща толкова за охрана, обясни Кошлуков. „Това е организирана престъпна група. Четвърти ден в Търговския регистър има вписване на синдик, за което няма основание. Няма дело, такова не е гледано в съда, няма несъстоятелност. Има една жалба за едни пари, които трябвало да дадем – по кой договор, къде е фактурата, платени ли са данъци? Няма нищо такова, това е пълен ужас”, коментира Кошлуков, който също бе залепил с тиксо своята уста заедно с колегите си.

Ръководството на телевизията се старае да намира начини да изплаща възнагражденията на своите служители, като са изплатени заплатите за август. Всички сметки обаче се запорират, посочи той. Емил Кошлуков не пожела да назове поименно кои кръгове стоят зад атаката върху телевизията, защото няма доказателства. „Искът е на „България без цензура” и Николай Бареков. Кой друг стои зад него и как са обвързани не мога да кажа, гледам само исковете”, коментира той.

В момента телевизията изпитва затруднения да построи своето студио за изборите на 5 октомври, оплака се директорът. Още на 30 юли синдикът е поискал телевизията да бъде запечатана, но съдията не е уважил това искане. „Това може да се случи с всяка медия”, предупреди той и призова за подкрепа от страна и на останалите медии. Според Кошлуков TV7 и News7 имат ресурс да работят до края на сезона и няма да се предадат.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст