ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Офшорка купи Полиграфическия за 15 млн. евро

Migration Image

Наскоро регистрираната фирма "Карано пропъртис – България", е новият собственик на Полиграфическия комбинат "Димитър Благоев" и печатницата, която се намира към него.

Имотите бяха в активите на "Вестникарска група България" и "Медийна група България Холдинг", управлявани от Венелина Гочева, която е и техен мажоритарен собственик с компанията си "Про Нюз България". Сделката е изповядана пред нотариус на 1 септември.

Цената за Полиграфическия е 10 583 341, 23 евро – 20 699 216,28 лв., а печатницата е продадена за 4 416 658,77 евро – 8 638 233,72 лева. Общата стойност на сделката е 15 млн. евро – 29 337 450 лв. От тях купувачът плаща 7 млн. евро със собствени средства, а 8 млн. евро са отпуснати от Търговска банка Д.

Продавачите се задължават да освободят заеманите от тях помещения в срок до 10 декември, предвиждат условията, вписани в нотариалния акт, с копие от което Клуб Z разполага. В момента в тях са разположени редакциите на ежедневниците "Труд", "24 часа", "България днес" и други печатни издания. От справка в Търговския регистър става ясно, че фирмата "Карано Пропъртис България", е учредена на 12 май 2014 г., като нейният собственик е регистрираната във Вадуц, Лихтенщайн, Carano Establishment. Капиталът ѝ е 1000 лева.

Управител на "Карано Пропъртис България" е Виктор Веселинов, който няма участие в други фирми, показва справка в Търговския регистър. Лихтенщайската фирма-майка е създадена на 1 април 2014 г., като нейните директори са лицата Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман. В случая Виктор Веселинов е техен пълномощник. Капиталът ѝ е 30 000 швейцарски франка, като търговският регистър на Лихтенщайн не дава подробности за крайните ѝ собственици.

Продажбата на Полиграфическия комбинат се точи от години. В началото на януари 2010 г., по времето на кабинета Борисов, когато сградата все още беше собственост на германската медийна група ВАЦ, Министерството на правосъдието обмисляше да я купи, за да премести там Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст