ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейците вече са по-богати от преди кризата

Migration Image

Богатството на европейските домакинства през миналата година е надвишило нивата преди финансовата криза през 2007 г., сочат данните от изследване на частната швейцарска банка „Юлиус Баер“ (Julius Baer Bank).

Изследването не се съсредоточава само върху ликвидностите на домакинствата като акции, облигации или фондове, а и върху нетното състояние – финансови активи и недвижими имоти.

През 2013 г. общото състояние на европейските домакинства е достигнало рекордните нива от 56 трлн. евро, регистрирайки повишение с 1,7% спрямо 2012 г., показва изследването на банката, озаглавено Wealth Report Europe.

Преди финансовата криза през 2007 г. то е било 54,5 трлн. евро, уточняват авторите на изследването.

„Но развитието на богатството на държавите варира значително от кризата през 2007 г.“, отбелязват авторите на доклада.

Докато нетното богатство на домакинствата е нараснало с 68% в Швейцария и с 18% в Германия от 2007 г. насам, то е намаляло с 28% в Испания и с 23% в Гърция.

Според доклада 10% от най-богатите европейски домакинства притежават над половината от имуществото на Стария континент.

Само 1% от най-богатите хора в света притежават 27% от общото нетно състояние в Европа.

Според изследването четири страни концентрират в себе си над две трети от нетното състояние в Европа.

То възлиза на 13 трилиона евро в Германия, 9,6 трлн.евро във Великобритания, 9,5 трлн. евро във Франция и 8,3 трилиона евро в Италия. От гледна точка на имущество на глава от населението нетното състояние възлиза на средно 167 100 евро. Люксембург е на първо място с нетно състояние от 432 хил. евро на човек, следвана от Швейцария с 394 900 евро и Белгия с 241 хил. евро.

Словакия и Гърция са на последно място съответно с 33 300 евро и 58 900 евро на човек.

До пет години авторите на изследването очакват богатството на европейските домакинства да нарасне с 40% и да достигне 79 трлн. евро до 2019 г. Според тях основната част от растежа трябва да дойде от възстановяването на големите европейски предприятия след рецесията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст