ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Галъп”: В парламента влизат шест партии

Migration Image

ГЕРБ, БСП и ДПС са сигурни участници в Народното събрание. България без цензура, Реформаторският блок и Патриотичният фронт по всяка вероятност влизат. С по-малки шансове да преминат бариерата са АБВ и "Атака". Това сочи изследване на агенция "Галъп интернешънъл ", проведено в периода 12-18 септември чрез пряко интервю по домовете сред 1010 респонденти. То е независимо от външно финансиране и е част от ежемесечната изследователска програма на агенцията "Политически и икономически индекс".

Ето и какви електорални нагласи са отчетени в проведенето изследване: За ГЕРБ биха гласували 35.9% от запитаните. На второ и трето място се нареждат съответно БСП с 18.3% и ДПС с 14.2%. За "България без цензура" гласа си биха дали 5.8%, за Реформаторския блок- 5.6%, а за Патриотичния фронт – 4.9%. Според данните на "Галъп "две по-малки партии остават под 4% – АБВ с 3.6% и "Атака" с 3.4%. Очакванията на агенцията са да гласуват около 3.4 млн. души.

В изследването се посочва, че декларираните намерения са валидни за изследвания период и са възможни размествания. Така например, според експертите партия ГЕРБ може да разчита и на известна периферия, като Борисов "привлече" гласоподаватели, докато при БСП това е по-трудно и социалистите ще разчитат главно на ядрото симпатизанти. Поради спецификите на вота за ДПС от чужбина е възможно в деня на изборите партията да има и по-висок резултат. Според изводите на експертите, ББЦ и Реформаторите се движат "в пакет", а Патриотичният фронт постепенно се налага. В същото време "Атака"и АБВ са формации, които имат сходна подкрепа.

Според "Политическия и икономически индекс" масовите очаквания на обществото са ГЕРБ да победи на изборите. В изследването се казва още: "Отчетливо (и трайно в последните месеци) мнозинство от 59% обаче е на мнение, че не би било добре за страната Бойко Борисов да бъде премиер. На обратното мнение са 24%".

Оказва се, че в момента, за разлика от 2009 г., лидерът на ГЕРБ вече е познат като ръководител на изпълнителната власт. Резултатите от тази му функция обаче, не се възприемат положително от близо 3.5 млн. избиратели.

Доминират нагласите за коалиционен формат на управление – 56%, като за еднопартиен кабинет се обявяват 12%. Нагласите за коалиционно управление доминират включително и сред привържениците на ГЕРБ.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст