ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврозоната заприлича зловещо на Япония

Migration Image

Зелените пари “докоснаха” на 30 септември цената от 1.2571 щ. долара за едно евро – най-ниската от септември 2012-а насам. След това се върнаха отново над 1.26 долара за евро. Ръстът на американските пари е закономерен и се дължи на различието в посоките, по които пое паричната политика на централните банки на еврозоната и в САЩ. Възходът обаче е прекалено бърз и валутните анализатори очакват спиране и дори обрат в посоката на движението, за да се насити новият диапазон на търговия.

Европейската централна банка

остави без промяна лихвите си на редовното си съвещание на 2 октомври, което този път се проведе в Неапол.

Базовата лихва остава 0.05%, а лихвата по депозитите на кредитните институции в ЕЦБ – минус 0.20 процента. Европейските централни банкери обаче не съобщиха подробности за евентуалните бъдещи покупки на активи, чрез които смятат да увеличат баланса на ЕЦБ с поне 1 трлн. евро. На пресконференцията след съвещанието банковият председател Марио Драги подчерта, че “не би искал да акцентира върху банковия баланс сам за себе си”, доколкото той, макар и много важен, е само един инструмент за връщане на годишната инфлация в еврорегиона на нива, близки до 2 процента. Изявлението му подкрепи еврото, което се изкачи до 1.2650 щ. долара. ЕЦБ ще започне да купува покрити облигации още през този месец, а гарантирани с активи ценни книжа – до края на годината. Институцията “ще пазарува” активи на някои страни с кредитен рейтинг под “ВВВ-“, каза още Драги. А при покупки от държавите с по-ниски кредитни оценки ще бъдат включени специални рискови клаузи, така че те да не бъдат изключени от пазара, но едновременно да се гарантира почтено отношение към купувачите.

Междувременно

инфлацията в еврозоната

се понижи до 0.3% през септември, което е най-ниската й стойност за последните почти пет години.

Икономическият растеж на общността спря през второто тримесечие, с което нарасна и рискът блокът да изпадне в рецесия за трети път от 2008-а насам. Забавянето на подема в комбинация с увеличаващите се геополитически рискове заплашват да натиснат доверието и в частност на частните инвестиции, предупреди Драги и констатира, че “стопанството все още е слабо от фундаментална гледна точка”.

Производственият сектор в Германия, Франция, Австрия и Гърция през септември се сви. А броят на останалите без работа германци неочаквано се увеличи за втори пореден месец, този път със сезонно коригираните 12 хил. души – до общо 2.92 млн. – през септември. Безработицата обаче се запазва 6.7% – най-ниската й стойност за последните повече от две десетилетия.

Експертите разкриват

обезпокоителни прилики между еврозоната и Япония

И те са несигурен кредитен ръст, с охлаждащо се стопанство, с намаляващи пазарни очаквания за инфлацията и със застаряващо население. Това поставя Европа в положение, подобно на третото по големина световно стопанство, преди да се спука балонът на следвоенното му икономическо чудо.

Хенрик Лоде – стратег в германската “Де Цет банк”, не очаква в еврорегиона дефлация , подобна на японската, но предвижда силни препятствия пред икономиката.

Откакто в началото на 90-те години на ХХ век започнаха да се пукат балоните на раздутите цени на фондовия пазар и в сектора на недвижими имоти на Япония, местните компании съсредоточават усилията си в намаление на задълженията си и в прехвърляне на части от производството зад граница. Заплатите започват за стагнират, а потребителите ограничават разходите си. Това пък води до две десетилетия без номинален растеж на икономиката. Цените на стоките падат и предизвикват дефлация, която пресушава оптимизма.

В еврорегиона инфлацията се понижава методично. Мярката за парично предлагане М3 (която отчита ликвидността) е нараснала с 2% през август при средно 5% през последните десет години и под японския праг от 4%, характерен за тамошната дефлация през последните 20 години, твърдят експерти от “Джей Пи Моргън Чейз”. В допълнение към комбинацията от ограничено кредитиране, високи нива на дълга и нисък ръст една пета от населението в Германия, Италия и Гърция вече е на възраст над 65 години срещу около 15% през 1991-а. В Япония делът на възрастните е най-висок – 25% от населението. Демографските промени означават, че все повече потребители в тези държави ще спират да произвеждат, което е пречка за растежа.

Макар че причините за проблемите в еврозоната и в Япония са различни, симптомите на “заболяването” са подобни и изискват допълнителни мерки и от политиците, и от банкерите.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше доста вял. Средният дневен валутен оборот достигна 906.5 млн. евро (1773 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 3.7% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст