ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бизнесът настоява за незабавно сформиране на правителство

КРИБ

Бизнесът настоява за незабавно сформиране на ново правителство, което да гарантира стабилността на държавата и икономиката предвид тежката ситуация, в която се намира страната. За това са настояли от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.
"Ще проведем тур от преговори с другите парламентарно представени партии. Срещите ще се проведат в Народното събрание, за да се стенографират разговорите и всичко да бъде прозрачно", посочил Бойко Борисов, се казва в прессъобщението на ГЕРБ.

Работодателите са посочили, че особено голям е проблемът в строителството, където работодателите очакват плащания от държавата в размер на над 1 милиард лева.
"На практика това е авансово финансиране от страна на бизнеса на вече извършени строително-монтажни дейности. В тази връзка особено притеснение представлява спирането на европейските фондове и отсъствието на застъпване и взаимовръзка между старото и новото еврофинансиране", са посочили още от КРИБ. От там допълват, че размразяването на плащанията от Брюксел може да стане само при стабилно, надеждно и имащо доверието на Европейския съюз правителство.

"Ако европейските фондове за България не бяха спрени вследствие на действието и бездействието на правителството на Пламен Орешарски, големите инфраструктурни проекти като магистрала "Марица", "Струма", тунелът под Шипка, Северната тангента и Околовръстният път щяха да са готови или да са в много напреднал стадий", коментират още работодателите.

Те настояват и за актуализация на бюджета, тъй като възстановяването на плащанията от ЕС не може цялостно да гарантира стабилността на финансовата система. Работодателите предлагат още приемането на Закон за публично-частното партньорство, "действащ вариант на който предишното правителство отмени".

Според бизнеса това са основните приоритети на новото правителство и всякакви опити обществената енергия да бъде насочена към провеждането на избори за Велико народно събрание целенасочено отклоняват вниманието на българските граждани, за да бъде обслужвано отново задкулисието и политиците, кариерата на които зависи от него.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст