ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ загуби конформисткия вот, но дали се сеща за това?

бюлетини

Вехти витии и древни пророци, завършили навремето АОНСУ или Школата в Симеоново и работили – преди да станат демократи-антикомунисти, из АОНСУ и в Симеоново, ни изкоментираха по телевизиите набързо и тези избори. Обясняваха ни всичко по начин, за който са им платили или който им отърва. И от който вече ни се повдига. Затова в неделя вечер предпочетох готвачите по Фиеста ТВ и автомонтажа по канала Дискавъри, когато мистър Ед Чайна ремонтираше в собствения си сервиз някакъв Фолксваген минибус, правейки от бараката суперкола само за 50 минути програмно време. И това бе значително по-интересно отколкото разсъжденията на "елита на обществената мисъл" у нас.

Днес резултатите от най-скучните и досадни избори в най-новата ни история – с над 51% негласували, поставят на преден план един съществен въпрос. Какъв ще е резултатът от стремежа на Бойко Борисов да стане отново премиер – и то на всяка цена. И кога ще има нови избори, на които ще се разпилее поне половината от умишлено неосветявания – но решаващ навярно всичко, КОНФОРМИСТКИ ВОТ в полза на отдавна предизвестения победител – ПП ГЕРБ.

Седмици и месеци наред преди изборите на 5 октомври 2014 г., от екраните на частни и публични телевизии, от ефира на радиата и от отпечатаните страници на услужливи пейпърси и магазини, надъхани хорица ни обясняваха без почивка как ГЕРБ ще спечели почти самостоятелно изборите(което се случи!) и ще направи на часа едно самостоятелно правителство. И конформистката част от населението се хвана на въдицата. Става дума за хорица, които искат винаги да са на върха на вълната, на модата, и затова решиха, че ако и този път се качат овреме в лодката на бъдещите победители ще могат или да изкярят нещо, или поне няма да не си създават политически неприятности в бъдеще с новите "неизбежни управляващи". Така масовият конформизъм се отграничи от многоликия протестен вот, който – в дясно, бе даден за ДСБ и Реформаторския блок като цяло, докато протестният вот на популистите отиде за Барековата партия, а левият протестен вот бе обран от АБВ и други такива формации извън БСП – успешно демгосана, че е присъдружна организация на Доган.

Според един познат социолог, поне една трета от гласовете, дадени за ПП ГЕРБ и осигурили им сумарно едва 85 депутатски места, са резултат именно на този конформистки вот, за който обаче никой не иска да говори. Проблемът е, какво ще стане с този вот утре, ако има отново общи избори около Нова година? Или най-късно наесен през 2015 г. Защото схемата – Бойко Бориксов управлява, а другите го подкрепят за да носят отговорността за неговите грешки, не работи или няма да проработи задълго. Защото в нея вече няма силен човек, а просител на мандати – до 121 поне в пленарната зала. Това хем ще разбие мита за силния човек, който не си поплюва и с когото трябва да си винаги в добри отношения за да си добре. Или мита за всенародната подкрепа за този силен човек. В резултат на този неизбежен крах, конформисткият вот ще изчезне поне частично или поне в сегашния си вид. Защото неговите носители се превръщат или в част от мълчаливото мнозинство, което изобщо не гласува, или ще се разпилява между множество политформации, което неизбежно ще го регионализира, т.е. той ще следва в по-голяма степен само водещите местни сили, а няма да се интересува от националната ситуация. Защото винаги конформисткият вот е по далаверата. А когато тя не зависи само от Бойко, а и от Радан Кънев, Първанов или Бареков, нещата стават съвсем други. И напъните на медии и вехти витии от АОНСУ и ДС да ни обяснят колко е хубав конформисткият вот – защото е предрешен, няма как да минат повече през живота.

Но това е добре, защото когато вече няма голям конформистки вот, на преден план – по необходимост, ще излезе най-сетне съдържателната политическа кампанията – среща на програми, хора и организация. И борбата между партиите ще е вероятно без предизвестени победители.

 

Речник: Конформизмът e промяна на поведението, чрез която индивидът отговаря на натиска на групата, опитвайки се да е в съгласие с нея, като приема предложени или наложени норми. Тази промяна минава през отрицание на някои предишни позиции и води до самоодобрение чрез приемането на новите.
Факторите за проява на конформно поведение са свързани с размер, сила на групата, социална подкрепа, атрактивност на източника на влияние. Условия за получаване на конформизъм са единомислието на групата, несигурност, изпитвана от индивида, на който мястото в групата му импонира.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст