ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Хасково твърдят: цели купени комисии пробутали 800 бюлетини

Бюлетини

Съмнения за цели купени изборни комисии в Хасковско лъснаха от протокола на РИК, който вече е изпратен до Централната избирателна комисия, съобщи Марица.бг. За това алармираха членове на изборния орган в Хасково. Шашмата лъснала, след като намерените в урните бюлетини се оказали със 799 повече от получените от СИК-овете в региона.

Според записано в изборните книжа, броя на бюлетините получени от секционните комисии в областта е 240 404. Използваните интегрални листове, включително унищожените, сгрешените и недействителните е 117 262. Като извадим едното число от другото се получава 123 142. Това трябва да е и броя на бюлетините намерени в изборните урни. В протокола на РИК-Хасково обаче е записано, че намерените в избирателните кутии бюлетини са 123 941, или със 799 повече. Ако това наистина е вярно, а не е сборна грешка, то тези близо 800 бюлетини няма как да попаднат в прозрачните кутии без знанието на съответната секционна комисия. Единствено Румен Гъбов от Районната изборната комисия е подписал протокола с особено мнение.

Председателят на РИК Димитър Велев отрече да има каквато и да е манипулация. Според него грешката е сборна и идва от сбъркани от СИК-овете протоколи. Той не допусна, че грешката идва от Изчислителния център, където се смятат изборните числа.

В същото време съмненията за манипулация се подклаждат и от друг факт. 199 от бюлетините са обявени за невалидни, защото номерът им не съответствал на номера на кочана в секцията. Това означава едно – че тези бюлетини са внесени отвън, обясниха изборни разбирачи. И добавиха, че такива интегрални листове за гласуване може да са десетки пъти повече, но в СИК-овете много рядко обръщат внимание на съответствието на номерата при броенето.

Haskovo.info пък съобщи, че в 6-та секция в Свиленград са били открити 17 бюлетини повече в урната. Случаят е предаден за разглеждане в ЦИК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст