ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хакери крадат милиони от банкомати, заразени с вируса “Тюпкин”

Банкомат

Вирусът "Тюпкин" е последният удар на хакерите срещу банковата система. Те заразяват машините с него предварително и източват милиони без да им се налага да използват дебитни или кредитни карти. Милионите падат срещу няколко набрани кода, съобщава Ibtimes.co.uk

"Заразени" банкомати са засечени в Европа, Латинска Америка и Азия. Вирусът "Тюпкин" е прихванат от руската софтуерна фирма "Касперски Лаб". По този начин са били източени крупни суми и специализираните служби на Интерпол водят разследване по въпроса. Престъпниците обикновено действат в събота или в неделя през нощта. Въздействието върху банкоматите се осъществява на два етапа. Първо се избирали устроиства, работещи със стара версия на Windows. След това се вкарвал в машината компактдиск, на който е записан вирусът, който я заразява, което позволява да се прескочи вградената антивирусна програма McAfee Solidcore.

След като това се преминава към втората фаза. Престъпникът набира специфичен код от клавиатурата на банкомата, без да използва карта. След това позвънява на съучастника си, за да получи втора комбинация от числа. Когато ги набере, банкоматът започва да раздава пари, както при редовно теглене, като пуска 40 банкноти.

Вирусът е така програмиран, че приема команди точно в определено време в съботните и неделните нощи. Когато се вкара правилният код, банкоматът показва наличностите си в различните секции. Престъпниците могат да изберат тази с най-високи номинали на банкнотите.

Вирусът позволява кодовете да се сменят и те могат да бъдат използвани единствено от членовете на кибер бандата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст