ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Джонатан Алън: Новото правителство би могло да освети сделката за “Южен поток”

Джонатан Алън

Новото правителство би могло прозрачно да освети газовата сделка за изграждането на "Южен поток". За това е призовал в своя реч пред Атлантическия клуб в България посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън. Той допълва, че проектът не допринася за енергийната сигурност от гледна точка на диверсификацията на източниците на доставка. "Той няма да доведе до потичането на нови газови молекули в Европа. Няма да доведе и до потичането на неруски газ", заявява още Алън.

В изказването си той коментира въпросите на сътрудничеството между Великобритания и България в сферата на сигурността, външната политика и енергийната независимост. Според него газопроводът по никакъв начин не води до диверсификация на енергийните източници и до енергийна независимост както за България, така и за страните от Европейския съюз.

Посланикът на Великобритания у нас коментира, че докато защитниците му твърдят, че "Южен поток" ще бъде в полза на България, заради потенциалните директни доставки на газ от Русия, съвсем малко се знае за цената, която България ще трябва да плати. ЕК има дълбоки съмнения относно тръжната процедура за избор на изпълнител на наземната част на газопровода. Затова процедурата трябва да бъде разгледана открито и то не заради искане на чуждестранна институция, а заради заради националния интерес на България.

Джонатан Алън определи страната ни като енергийно най-неефективната държава в ЕС. Наред с това тя е и страната най-проруски настроената държава в ЕС, каза още той и допълни, че се надява България да направи своя избор между Русия и ЕС. Според него България може да има огромна полза, ако избере да бъде вратата към Европа за Западните Балкани и за Турция. Алън също така отправя призив за по-тясна международна политика в областта на сигурността и борбата срещу ислямистите в Ирак и Сирия.

Вече виждаме как отделни страни-членки, включително и България, играят роля в това местните сили да могат да се справят с "Ислямска държава", каза още Алън.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст