ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Безредиците в Турция продължават

протести в турция

Протестите и безредиците в Турция отнесоха още 6 живота, включително на двама местни полицейски началници в източната турска провинция Бингели. Убитите при вълненията в Турция са вече над 30 човека, а ранените са над 20 души. В четвъртък протести имаше в Анкара и други градове в Турция.

Инициатори на безредиците основно са кюрди, привърженици на прокюрдски партии в Турция и на сепаратистската ПКК. Много от тях са безработни, а на улицата към тях се присъединяват и непълнолетни вандали, пише руската информационна агенция ТАСС.

Гневът на хората бе предизвикан от действията на Ислямска държава в Кобане и от бездействието на Анкара, която не се ангажира с активна помощ за сирйските кюрди.

Президентът Реджеп Ердоган определи в четвъртък протестите като провокация и опити за влияние върху вътрешната и външната политика на Анкара. "Цел на акциите е нарушаване на общественото спокойствие и това е неприемливо. Напълно очевидно е, че изблиците на насилие нямат никакво отношение към темата Кобане", посочи той.

Президентът отбеляза, че продължаващите терористични нападения на ИД в Кобане са прикритие за провокациите в Турция. Политическите партии, в това число прокюрдските, също нарекоха безредиците "провокации" и призоваха населението към спокойствие и благоразумие, но заявиха и, че очакват от Анкара практически стъпки за нормализиране на ситуацията във вътрешността на страната и в кюрдския Кобане.

Лидерът на ПКК, който е в специален турски затвор с доживотна присъда, Абдулах Йоджалан, даде на властите срок до 15 октомври да направят конкретни стъпки в рамките на процеса на урегулиране на кюрдския проблем. Той заплаши, че ако град Кобане бъде оставен да падне в ръцете на ИД, турските кюрди ще прекратят мирния процес.

Началникът на регионалната служба за сигурност в Бингели, заедно със свои заместници, инспектирал улиците с пострадалите офиси и магазини при неотдавнашните протести. От преминаваща край тях кола открили огън с автоматично оръжие. Заместник-началникът и полицейски комисар загинали, началникът е в реанимация. В града се провежда акция за откриване на нападателите, съобщи местна телевизия.

В граничната със Сирия провинция Газиантеп станаха масови сблъсъци на демонстранти с полицията и престрелка между две групи протестиращи. Масово са използвани пушки-помпи и пистолети. Служителите на реда са били подложени на атака с камъни и бутилки със запалителни смеси. При сблъсъците са загинали четирима души.

В четвъртък в столицата Анкара се сблъскаха студенти и полицаи. В Мерсин бе открит огън по тълпата от привърженици на забранена партия, съобщи телевизията. Ранени са шестима души, включително четирима служители на полицията.

Част от протестиращите чупят витрини, палят автомобили, преграждат улици и горят автомобилни гуми. При всички случаи на нарушаване на обществения ред силите за сигурност активно употребяват сълзотворен газ. В резервоарите на полицейските водомети се добавя дразнещо вещество – течен аналог на сълзотворния газ. В градове в кюрдския югоизток и някои райони на Истанбул дежурят военни и жандармерия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст