ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Борисов: ГЕРБ няма да управлява с ДПС

герб

ГЕРБ с подкрепа на ДПС няма да управлява и няма да прави правителство. Това заяви председателят на партията победител на вота в неделя Бойко Борисов на пресконференция. Той е категоричен, че е в ръцете на ДПС какво поведение ще има движението оттук нататък. "Слушах изказванията и предизборните речи в Турция и ако ДПС не си направи извода, че с подобни действия създава проблем в етническата толерантност. Това ще бъде за тяхна сметка", заяви Борисов.

"Когато цифрите говорят, коментарите са лесни. ГЕРБ е спечелил на тези избори повече от сбора на втората и третата политически сили", каза още  Борисов.

"Не е нормално най-голямата дясна партия да има два пъти повече гласове от лявата, подчерта той. Когато имаме такъв резултат, нормално е да благодариш на тези които са гласували и на структурите, които са работили. С този резултат се опровергават твърдения, че някого го е било страх", заяви Борисов.

"Широка коалиция, в смисъла на това, което в Европа разбират – между десница и левица, се прави, когато това означава голямо мнозинство в парламента. И ако ние имахме над 100 депутати, те имахме примерно, 80, тогава вече хипотезата за едно стабилно управление можеше да съществува.Сега математическият сбор между първия и втория е 123, което го прави нестабилно мнозинство.

За съжаление, всяка сутрин, вечер, това, което чета като коментари – нашите имена, и нашата партия се поставя в една ситуация, че сме виновни, че сме толкова по-добри от другите на тези избори. Ние такъв резултат дадохме и на европейските избори, ние си бяхме първа политическа сила и на предишните парламентарни избори. Сега от БСП чуваме, че видите ли с ГЕРБ не можело.

Повтарям – нито сме говорили, нито консултации, просто като хипотеза го казвам, защото не можело с ГЕРБ, с ДПС можело. Те просто трябва да си отговорят вътре, в партията, на подобни въпроси и да си изведат необходимите поуки, за което им пожелавам успех, тъй като техният слаб резултат води до нестабилност. България има нужда както от силна дясна партия, така и от силна лява партия”, каза Бойко Борисов за БСП.

"Цветан Цветанов няма да бъде вътрешен министър. Това го казвах многократно", обяви още лидерът на ГЕРБ.

"С 84 депутата няма как да направим правителство на малцинството. За съжаление и с Реформаторския блок не можем да направим такова правителство", обясни Борисов. На въпрос дали ще се отиде към нови избори Борисов заяви, че ако не може да се състави правителство , ще се отиде и към този вариант, но първо искат да опитат да съставят правителство. Относно това дали кметът на Бургас Димитър Николов може да бъде премиер Борисов заяви, че ГЕРБ са изградили много кадри. „ГЕРБ има поне 15-20 души, които могат да бъдат премиери”, обясни той, но допълни, че премиерът трябва да носи политическа отговорност. „Димитър Николов се ползва с моето доверие и за това е зам.-председател на партията”, коментира Борисов.

По думите му за съставянето на правителство ще са нужни компромиси и от ГЕРБ, и от останалите партии.

В началото на пресконференция Цветан Цветанов направи анализ на резултатите от изборите. Той отбеляза, че ГЕРБ за първи път постига изравнен резултат с БСП във възрастовата група над 60 години, ГЕРБ регистрира и изключителен успех в селата, където преди е била доминатна предимно БСП. От 27 областни града ГЕРБ печели в 25, а от 31 МИР в 26 печели ГЕРБ.

Цветанов отбеляза, че ГЕРБ печели убедително сред хората с висше образование – 38%, със средно – 38%. Правим отстъпление при хората с основно и по-ниско образование, където лидери са основно ДПС и БСП, коментира той. ГЕРБ вече има утвърден резултат в последните три парламентарни избори, като гласовете й са все над 1 милион.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст