Договориха доставките на руски газ през Украйна

нормандската четворка

Договорихме се за базовите параметри на доставките на руски газ за Украйна, заяви украинският президент Порошенко, предаде Ройтерс.

Нормандската четворка – Порошенко, Путин, Меркел и Оланд, започна втората си за днес среща.

Първата бе на закуска, но в нея участваха и още европейски лидери, които са в Милано за срещата Европа-Азия. Форматът на разговорите се нарича така, защото първите разговори между четиримата ръководители бяха през юни по повод честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия по времето на Втората световна война.

Френският президент Франсоа Оланд заяви след среща с Порошенко и руския президент Владимир Путин, че газовото споразумение ще бъде сключено скоро.

Преговорите в Милано с посредничеството на ЕС идват след предупреждение от Путин, че "големите транзитни рискове" могат да доведат до нарушение на притока на руски газ към Западна Европа през зимата. Около една трета от консумирания в региона природен газ е руски, а предишните прекъсвания на доставките през 2006 и 2009 г. доведоха до рязко увеличение на цените. Половината от руския газ идва в Европа през газопроводи, които минават през Украйна.

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в понеделник ще бъде в Киев преди тристранните разговори ЕС-Русия-Украйна по въпроса с газа в Брюксел на следващия ден

Газовите доставки за Украйна от Русия бяха преустановени още през юни т.г. заради разнобой в цената. Сега Киев получава синьо гориво от Полша, Унгария и Словакия. Дългът на украинците към руснаците за получено, но неизплатено количество газ, е 5,3 млрд. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст