Съдът взе решение за смъртни актове на жертвите от Горни Лом

Съд Белоградчик

Председателят на Районния съд в Белоградчик Антон Антов заяви, че вече има решение за издаване на смъртни актове на загиналите 15 души при взрива край Горни Лом. Решението по гражданското дело е обявено на 15 октомври, съобщи БНР.

При експлозията в бившия завод "Миджур" на 1 октомври загинаха 13 мъже и две жени, сред които и 29-годишният изпълнителен директор и син на собственика Емил Митков. Председателят на Районния съд уточни, че искането за издаване на смъртните актове е подадено от Районната прокуратура въз основа на съставен от кмета на село Чупрене протокол за установяване смъртта на група лица, загинали на 1 октомври. По думите му производството по делото е приключило на едно съдебно заседание на 14 октомври, а на следващия ден съдията-докладчик е обявил решението си.

„Със същото се приема за установено, че смъртта на 15-те лица, намиращи се на работа на 1 октомври, е настъпила на същата дата около 17 часа. Следва да бъдат издадени 15 смъртни акта на загиналите при взрива. Те ще се издадат от длъжностното лице по гражданско състояние – това е кметът на община Чупрене Ваньо Костин”, обясни Антов.

Той допълни, че издаването на смъртните актове трябва да започне, след като изтече законовият двуседмичен срок за обжалване на решението. Той тече от 16 октомври, когато е връчен преписът от решението на кмета. Антон Антов каза още, че близките на загиналите ще получат извлечения от смъртните актове и удостоверения за наследници, които да ги легитимират пред институциите.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че държавното обвинение ще търси помощта на международни експерти при разследването на взрива в Горни Лом. Той поясни, че тази стъпка се налага, защото българските специалисти, които биха могли да се занимаят с това, в известна степен са обвързани със собственика на завода.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст