ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ прави кабинет на малцинството?

Консултации ГЕРБ

Бойко Борисов ще е премиер в кабинет на малцинството, съставен от ГЕРБ и Реформаторския блок, с парламентарната подкрепа на Патриотичен фронт. Тази възможност се очерта след приключилия втори пореден кръг на политическите консултации. От сметката обаче не бива да бъде изключено ДПС, което има 38 народни представители. Още в нощта на изборите лидерът Лютви Местан обяви, че партията му ще даде 300 дни толеранс на новите управници и ще ги подкрепя. В замяна настоя в новия кабинет да не влизат представители на патриотите. Те пък от своя страна са категорични, че биха подкрепили всяко правителство, но без ДПС, което трябвало да си почине от властта. Може би това е причината, поради която след срещата между Борисов и съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се заговори, че няма да се върви към коалиционно, а към програмно споразумение.

Стигне ли се до такова правителство, то на практика ще е съставено по формулата, с която бе сформиран кабинетът "Орешарски". Движението може да оттегли подкрепата си във всеки един удобен за него момент, както стана при общото им управление с БСП. За да избегне това, ГЕРБ ще трябва да удовлетворява мераците на ДПС, свързани с назначаването на партийни кадри в администрацията, контролирането на обществени поръчки, разпределянето на европейски пари и т. н. А в такава ситуация аритметиката е тънка.

Както вървят нещата, реформаторите и ГЕРБ ще сложат подписите си под програма, а не под коалиционно споразумение, което според заместник-председателя на ГЕРБ Румяна Бъчварова било едно и също. Колкото до Каракачанов и Симеонов, те бяха категорични, че министри от техните партии в кабинета няма да бъдат излъчвани. Но разговорите между тях и ГЕРБ останаха отворени. "На този етап не става дума и за експерти, но на по-късен етап, ако има нужда, ще го обсъдим", посочи Валери Симеонов. Междувременно "БАНКЕРЪ" научи, че по време на срещата Борисов е посъветвал патриотите, ако ще подкрепят правителството, да излъчат и министри. Иначе Бъчварова бе категорична пред медиите, че всички решения на бъдещия кабинет ще бъдат консултирани с Патриотичния фронт.

Което е още един знак, че хората на Бойко Борисов не са никак сигурни в стабилността на едно бъдещо управление на малцинството. Засега от АБВ няма да си сложат подписите под документа, наречен "Програма за стабилност", предложен им от ГЕРБ. От своя страна, на пленум през уикенда, БСП ще решава как да постъпи, ако все пак от ГЕРБ дойде покана за широка коалиция. Ръководството на "Позитано" 20 смята, че социалистите трябва да останат в опозиция. Но имало депутати, които приемали съвета на бившия соцлидер и председател на ПЕС Сергей Станишев партията да влезе в широка коалиция. Каре: Звънецът за депутатите бие в понеделник

 

Първият звънец за депутатите в 43-я парламент ще бие в понеделник, 27 октомври, в 14.00 ч. най-възрастният народен представител Стефан Данаилов (БСП). Тогава, след клетвата на избраниците, ГЕРБ ще предложи Цецка Цачева за председател на законодателния ни орган. Очаква се Менда Стоянова да бъде избрана за неин заместник. Останалите парламентарни групи ще имат общо двама заместници, като те ще са на ротационен принцип, научи "БАНКЕРЪ". Според източници от ГЕРБ в момента зад кадър вървят и сондажи за комисиите. По неофициална информация реформаторите щели да получат три комисии, патриотите – две, а ДПС, БСП и АБВ по една.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст