ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опростихме дълга и на Афганистан

Порожанов

България опрости близо 84% от дълга на Афганистан, натрупан през 70-те и 80-те години на ХХ век и разсрочи останалото за десет години. Това стана в сряда, 22 октомври, на редовно заседание на правителството, на което беше утвърдено подписаното на 17 септември  междуправителствено споразумение за уреждане на дълга в общ размер 50.6 млн. долара.

Причината България да се откаже от по-голямата част от вземането си е, че през 2010 г. Афганистан получи статут на "силно задлъжняла и бедна страна". Същата по размер редукция са й предоставили и кредиторите от Парижкия клуб.

Опростената сума ще бъде трансформирана в официална помощ за развитие, която ще се ползва за селското стопанство, инфраструктурата, здравеопазването и образованието на Афганистан. Предоставянето на официална помощ за развитие е ангажимент на България като член на ЕС. Останалите 8.2 млн. долара ще бъдат изплатени на 20 полугодишни вноски за 10-годишен период.

Това не е първото опрощаване на дългове на т.нар. пропаднали държави от страна на България.

През 2003 г. правителството на Симеон Сакскобургготски оправда изпращането на военни контингенти в рамките на т.нар. Коалиция на желаещите, оглавявана от САЩ, и с възможността страната ни да си върне иракския дълг. България беше притискана неколкократно да опрости напълно иракските милиарди. Обсъждаше се и страната да се откаже от пари в брой, а да участва в проекти по възстановяването на инфраструктурата в Ирак, но това така и не се осъществи.
България в крайна сметка се отказва от 3.51 млрд. долара дълг на Ирак срещу бързо изплащане на 360 млн. долара. "Ставаме първата страна, която постига споразумение с Ирак за еднократно плащане в брой", похвали се тогавашният финансов министър Пламен Орешарски.

Българското правителство се отказа и от 56 млн. долара дълг на Либия срещу условието парите да бъдат внесени в международния фонд "Бенгази" за подпомагане на заразените със СПИН деца. Това стана, след като българските медици, които прекараха осем години в либийски затвори, се завърнаха в София.

По време на управлението на ГЕРБ България опрости 54 млн. долара и от дълга на Сирия. Арабската държава преведе само 24% от задълженията си към нас. Договорена е сума от 17 млн. долара от общо 75 млн. долара, които Сирия дължи на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст