ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нови рестрикции за вредните емисии

Нови рестрикции  за вредните емисии

Лидерите на страните от Европейския съюз се споразумяха емисиите от парникови газове да бъдат намалени с 40% до 2030 г. в сравнение с нивото от 1990-а. Това стана по време на форума на високо равнище на ЕС, посветен на климатичните промени и енергийната политика на общността, който се проведе през седмицата в Брюксел. На срещата бе взето и решение токът, произведен от възобновяеми източници, да заема най-много до 27% от общия енергиен баланс. Тези цели трябва да заменят предишните, които предвиждаха свиването на посочените показатели с 20% до 2020 година.
Решението беше постигнато трудно заради различните интереси на страните членки. За някои все още е евтино да използват много въглища, които обаче замърсяват околната среда, а други използват повече екологични източници и не са съгласни цената за замърсяването на въздуха да се поема от всички. В крайна сметка председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой определи постигнатото споразумение като “честно, солидарно и ефективно”.

Заради кризата в Украйна и напрежението в Близкия изток европейските лидери се обединиха и около плановете за намаляване на енергийната зависимост на ЕС. “Трябва да създадем истински енергиен съюз”, категоричен бе Херман ван Ромпой.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст