ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гръцките банки ликуват след стрес-тестовете

гръцки банки

Гръцкият банков сектор се оказа по-здрав, дори и от най-смелите прогнози на анализаторите.

Резултатите от проведените стрес-тестове и проверки на качеството на активите на Европейската централна банка показаха, че само две от четирите банки със системно значение за страната ("Национална банка на Гърция", "Юробанк", "Пиреос Банк", "Алфа Банк") имат нужда общо от 291 млн. евро допълнителен капитал. Това са "Юробанк" и "Национална банка на Гърция" и се очаква те да успеят да покрият недостига чрез изпълняване на плановете си преструктуриране, което включва намаляване на разходите и повишаване на приходите.

Въпреки че по данни на ЕЦБ "Юробанк" се нуждае от 1.76 млрд. евро, а НБГ от допълнителни 930 млн. евро, реалните нужди на кредиторите са много по-малки. Причината затова е, че оценките на ЕЦБ са базирани на данните към края на 2013 година. А от тогава насам редица банки предприеха сериозни мерки, за да укрепят балансите си и запълнят капиталовите дупки. Сред тях са и гръцките кредитори, които успешно пласираха

Оптимистичните резултатите ще дадат тласък  не само на кредитирането в страната, но също така ще бъдат от ползва и за правителството, тъй като това ще позволи да се заделят резервите от около 11.3 млрд. евро в Гърция фонд за финансова стабилност за алтернативни цели, като например намаляване на държавния дълг.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст