ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейският банков орган: БНБ не спази нашите препоръки

КТБ протест

Европейският банков орган (ЕБО) е информирал генералния директор на Дирекция "Вътрешен пазар и услуги" към Европейската комисия Джонатан Фол за отговорите на Българската народна банка и Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) във връзка с препоръките, които банковият регулатор на ЕС отправи към тях на 17 октомври.

В писмото си ЕБО посочва, че "позицията на БНБ и ФГВБ не се е променила и няма график, предвиждащ цялостно или дори частично спазване на препоръката".

ЕБО предостави на Централната банка два варианта за действие – да премахне специалния надзор върху двете банки, така че вложителите да получат достъп до средствата си, или да обяви депозитите за "неналични", с което да задейства процедурата за изплащането на застрахованите депозити от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

В отговора си до Европейския банков орган БНБ заяви, че съгласно българското законодателство няма право да обяви депозитите за "неналични" и единственото, за което има правомощия е да отнема лицензи за банкова дейност.

В следствие на неспазването на препоръките, банковият регулатор е отправил молба към Европейската комисия да представи възможно официално становище по въпроса, като обръща внимание, че съгласно член 17(4) от Регламент (ЕС) № 1093/2010, българските властите остават в нарушение на правото на ЕС и не е ясно кога вложителите може да си възвърнат достъпа до своите средства.

ЕБО изразява безпокойството си, че процесът за изплащане на депозитите може да се забави и "не е ясно дали вложителите ще имат достъп до средствата си до края на ноември 2014 г., както БНБ е заявила в предходната си кореспонденция.

Сега всичко е в ръцете на Европейската комисия, която има правото да предприеме допълнителни действия срещу България във връзка с категоричната позиция на ЕБО, според която националните компетентни органи са нарушили европейското законодателство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст