ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сметките за парно ще са по-високи

тец

Възможно е сметките за парно да са по-високи през този отоплителен сезон заради влезлите в сила по-високи цени на топлинната енергия от 1 юли за по-голяма част от топлофикациите; промените в Наредбата за топлоснабдяване обаче едва ли ще доведат до сътресения при изчисляването на сметките, по-скоро ще има по-добра прогнозируемост на разходите за клиентите. Това коментира за БТА Боряна Колева, изпълнителен директор на една от фирмите за дялово разпределение.

За разлика от миналия отоплителен сезон, когато парното бе пуснато в началото на ноември, през тази година то ще работи и няколко дни през октомври. Заедно с това сега има и по-високи цени на топлинната енергия, припомнят топлинните счетоводители.

От 1 юли 2014 г. средно за страната цената на топлинната енергия се повиши с 2,6 процента, като за София цената се вдигна с 5,9 на сто, за Пловдив – с 5,1 процента, за Варна – с 5,5 на сто, за Велико Търново – с 4,5 процента, а за Разград – с 3,7 на сто. Най-много са увеличени цените на топлинната енергия в Русе – 9,8 на сто и Габрово – 7,2 на сто. В Плевен, Бургас, Перник и Сливен пък цената на парното бе намалена от 1 юли тази година съответно с 2 процента в Плевен, 0,1 процента в Бургас, в Перник – с 11,7 процента, в Сливен – с 3,6 процента.

От индивидуалното потребление зависи дали сметката през този отоплителен сезон ще е по-висока. Дали обаче даден клиент ще има по-висока сметка през този отоплителен сезон може да се види чак при изготвянето на изравнителната сметка и много зависи от индивидуалното потребление, коментираха експерти от фирмите за топлинно счетоводство.

Началото на новия отоплителен сезон започва с няколко важни промени, които клиентите е добре да знаят, за да предвидят разходите си за отопление през идващата зима, припомнят представители на топлинните счетоводители.

През сезон 2014/2015, според промените в Наредбата за топлоснабдяване в сила от 1 юни, топлофицираните абонати ще заплащат прогнозните си сметки равномерно разпределени по месеци, което трябва да облекчи разходите през най-студените месеци с по-ниски сметки, за сметка на малко по-високи такива през традиционно по-топлите ноември, март и април, информират топлинните счетоводители.

Новата формула предвижда прогнозното отопление да се формира като реалната енергия, която абонатът е ползвал за миналия сезон 2013/2014 се раздели на броя отоплителни дни, от което се получава прогнозно среднодневно потребление. Тази
енергия се умножава по броя дни в съответния отоплителен месец през този сезон.

Очакваме, че тази промяна няма да доведе до проблеми в изчисляването на сметките, а по-скоро ще повиши предсказуемостта на разходите за клиентите, заяви Колева. Отново ще има изравнителна сметка, която ще изчисти разликата между прогнозното количество потребена енергия и реалното такова. По старата наредба прогнозният дял се определяше като процент от общата консумация на блока, припомни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст