ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Захариева поиска от парламента пари за снегопочистване

Министерски съвет 23. 09. еотложните задачи

Държавата няма пари да плаща на фирмите за снегопочистване. Въпреки това, фирмите които не са почистили при последните снеговалежи, ще бъдат санкционирани. Това съобщи служебният вицепремиер Екатерина Захариева, която беше изслушана от Народното събрание. 

По думите й бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" е намален с 47,5 млн. лв. и в момента няма нито един лев за почистване. В София например, фирмата за почистване ще бъде санкционирана, защото не е свършила работата си.

Проблеми при снегопочистването е имало в областите Перник и София, каза Захариева. По думите й в областите с много по-интензивен снеговалеж – Ловеч, Велико Търново, Стара Загора, фирмите са се справили далеч по-добре от тези в столицата.

Агенция "Пътна инфраструктура" е предприела действия, особено за фирмата, която изобщо не е излязла да чисти улиците на Перник, като дори се обмисля прекратяване на договора. На фирмата в София ще бъде наложена санкция, която е процент от дължимата за почистването сума, коментира вицепремиерът.

Най-големият проблем за подготовката на зимния сезон е липсата на финансови средства в бюджета на АПИ и затова Захариева призова народните представители, след като тези пари – 15 млн. лв., са предвидени в актуализацията на бюджета, те да бъдат осигурени. Няма пари да се плати за вече извършеното почистване на пътищата и е критично важно тези средства да бъдат осигурени от актуализацията на бюджета, каза регионалният министър. Тя изтъкна, че частният бизнес не е длъжен да субсидира държавата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст