Месомелачка при районните магистрати, курорт при военните

Лазар Груев

Основните проблеми на съдебната власт през последните няколко години са едни и същи: неадекватна натовареност, недостатъчна материална, сградна и кадрова обезпеченост, отчете и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев. В неговия доклад за 2013 г. основно впечатление правят числата, които ясно показват драстичния дисбаланс в натоварването на съдиите от различните съдилища в страната. Така, ако в Районния съд в София, където наистина си е като в месомелачка, един съдия е разгледал средно по 137 дела за месец, то колегите му в Ардино, в Крумовград, в Брезник, в Ивайловград и още няколко съдилища в страната са били направо като на курорт с техните по 20-тина дела месечно. Докато съдия от Софийския градски съд е отмятал по 43 дела на месец, окръжен съдия от Кърджали, в Ямбол или Монтана се е разписвал едва върху пет. А най-лежерно се е оказало съществуването на съдиите от Специализирания апелативен съд, където средно се падат по 2.74 дела на съдия месечно, и във Военноапелативния съд – със средна натовареност по 1.94 дела за месец на съдия, даже няма и две цели. На всичко отгоре при касационното разглеждане на делата, движени от Апелативния спецсъд,  43% от решенията и присъдите са били отменени и върнати за ново разглеждане, отчита Груев.

Видно е, че малка част от съдилищата са свръхнатоварени, а други – недостатъчно, констатира председателят на ВКС. Груев е категоричен, че  спешно трябва да се направи най-сетне някаква система за измерване на натовареността на съдиите и за "оценка на ресурсите в самата съдебна система". Това така и не бе сторено и през 2013 година. Проблемът обаче не може да се реши само от съдебната власт, задължително е да се включат и изпълнителната, а и законодателната власт, категоричен е професорът. Според него сред вариантите, в които следва да се търси изход, са промени в законодателството за преразпределяне на подсъдността на делата между различните по степен съдилища, а така също и чрез анализ на броя и границите на съдебните райони, като се отчетат промените в икономическата и демографската картина през последните години.

Препоръчително е народните представители да посетят съдебните сгради в своите избирателни райони и да се запознаят с нуждите от сградно обезпечаване за нормалното функциониране на органите на съдебната власт, препоръчва в доклада си Лазар Груев. Безспорно най-много тази препоръка би трябвало да се отнася за варненските депутати заради безобразните условия на труд, в които работят както магистратите, така и служителите на съдилищата в морския град.

"Работата на съдилищата в страната е въпрос на общодържавен приоритет във всяка цивилизована страна. Без съмнение защитата на правата на гражданите е пряко свързана с ефективността на съдилищата. Като общонационален приоритет тази ефективност не може, а и не трябва да бъде монопол само на едно или няколко ведомства, институции или дори само на една от властите. Само сътрудничеството между тях, изградено върху ясно диференцирани правомощия, отговорности и уточнени приоритети, упражнявани с държавническа мъдрост и съзнание за важността на проблемите, са гаранция за напредък", казва в заключение Лазар Груев.

Това е последният му доклад като председател на ВКС. Мандатът му изтича в края на този месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст