Дискусионно

Лого Параграф

Висшият съдебен съвет склони на мъка да проведе "широка дискусия" на проекта на актуализираната Стратегия за съдебна реформа.  Форумът на 26 ноември щял да бъде широк – ще бъдат поканени съсловни организации, членовете на парламентарната правна комисия, министрите на правосъдието от 2010 г. насам и дори министър-председателят Бойко Борисов. А понеже няма как да бъдат поканени всички магистрати в страната, ще присъства по един представител от окръжно и районно ниво заедно, по един от апелативно и един от върховно равнище.

По-сигурен начин да не бъде решено нищо няма. Както заради преднамерено търсената навалица, така и заради прословутия лаф за местенето на гробища, при което не може да се разчита на помощ отвътре. А и привидният демократизъм доведе до спор как отделните съдебни структури да изберат своите пратеници. Според някои членове на съвета единствените зрели хора в съдилища и прокуратури са техните административни ръководители, които трябвало да посочат кой да изрази мнението им в София. Лицата на статуквото ще дебатират как да гътнат статуквото. 

Цялата операция е, разбира се, заради предстоящата мисия на Европейската комисия преди доклада по мониторинга. Тя ще е в средата на декември и дотогава ВСС трябва да "избистри" вижданията си за реформата. И да даде вид, че гледа сериозно на представената от правосъдния министър Христо Иванов в Брюксел стратегия. Все познати кьорфишеци, та по-добре да хвърлим око на правните форуми.

В тях магистратите питат с кого да дискутират – със сестрата на Каролина Неделчева, с братовчеда да Даниела Костова, с шурея на Ясен Тодоров, с баджанака на Михаил Кожарев или с племенниците на Соня Найденова. Подобни са питанията и относно капацитета на поканените правосъдни министри – с добавката, че тези от 2010 г. насам са представителна извадка за триумфа на безхаберието. Има конкретни предложения дебатът да не се разпилява, а да бъде съсредоточен върху теми като "сръбска скара", "футбол", "роднина за уреждане". А предвижданията са, че дискусията ще приключи с извода, че всичко е прекрасно, но трябват още пари и щатове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст