Некои кабинетни съображения

лукарски

Нейсе, кабинетът стана! Голямо конструиране падна, че и за реконструкции се чу, преди да го доконструират.  

Хайде, да речем, многото министри не са проблем като заплати. Ще се справи някак си данъкоплатецът и със зам.-министрите. Ще стисне зъбите и за политическите им кабинети. Но администрациите ще му поприседнат.

За тях се точат хиляди безделници с непроверими тапии, специализации, курсове и капацитет, добит по наследство или по партийна линия.

Но не, всички са се вторачили в Божидар Лукарски. Тъкмо го предложиха за Министър Икономика, и се надигна вой отвсякъде. Какво разбирал от икономика, та ще я управлява? И КОЙ го бил пробутал под носа на партньорите в Рефблока? Ами вероятно ще е някой, чиято дума е по-важна от икономиката. По този повод Лукарски бързо внесе яснота. "Радан ме предложи", написа той във Фейсбук.

Впрочем, като стана дума за икономика, имаме ли изобщо такава? Народът държи на последното, само че някои истински икономисти периодично твърдят обратното. Действително, двама икономисти на едно мнение няма, но да приемем, че народът отново греши. Как да опонираш обаче на разбирането на икономическия министър Лукарски, че икономиката е наука за поведението на хората, а не сложна статистика и математика.

Като десен политик той нямало да прави планова икономика, а щял да мениджира и координира регулацията на бизнеса.

В интерес на истината политици, които се учат в движение, с лопата да ги ринеш. Ето, депутатката Ана Баракова при стъпването си в парламента дума не можеше да обели, а вече узря за идеята да подкрепи новия кабинет. И Лукарски  ще узрее още повече при опита му в Агенцията за приватизация.

В края на краищата къде изобщо е проблемът, щом над министъра на икономиката ще има вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика? Томислав Дончев ще координира и управлява наедро и ще осигурява средствата по оперативните програми, а Лукарски ще ги доразпределя съобразно поведението на икономическите субекти. То икономика с пари се прави, щото с работа у нас не става. А има и още трима вицепремиери, всеки от които ще тегли колата преди икономическия министър. Ивайло Калфин трябва да наложи такава социална и демографска политика, че хората да не изчезнат, преди да са задвижили икономиката. Меглена Кунева има задачата така да координира европолитиките и институционалните въпроси, че институциите да проумеят що е то икономика. А на Румяна Бъчварова ще й се наложи да осигури коалиционен мир, та икономиката да проработи, преди в коалицията да са се изпокарали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст