Международни разузнавачи и кибер експерти са готови да проучват КТБ

КТБ сграда

Швейцарската разследваща компания CCI прави предварителни проучвания на казуса с Корпоративна търговска банка, но засега няма сключен договор за разследване. Това се казва в официално изявление на компанията до медиите.

Основно изискване на компанията е възложител на евентуалното разследване да бъде конкретна организация, упълномощена от заинтересуваните лица да сключи договор със CCI AG. Съществуването на такава организация беше поставено като необходимо условие при предварителните ни разговори с вложителите в банката. Политическа партия „Другата България“ не отговаря на това условие, независимо от обстоятелството дали партията има блокирани средства в КТБ, уточняват от CCI.

Преди ден лидерът на "Другата България" Божидар Томалевски обяви, че до десет дни ще бъде сключен договор със CCI за разплитане на случая. От там обаче категорично възразяваме името на CCI AG и авторитетът на основателите и експертите на компанията да бъдат използвани и асоциирани в политически контекст.

Въпреки това швейцарската компания подчертава, че следи внимателно развитието на случая „КТБ” и предстоящите действия на БНБ и Фондът за гарантиране на влоговете в банките за избор на международна разследваща компания.

На база на досега събраната информация и предварителното проучване на казуса сме уверени, че можем с успех да разследваме финансовите операции, довели КТБ до сегашното й състояние. Специфичните методи на CCI AG и опитът на нашите експерти ни позволяват да проследим движението на парите на вложителите в и извън България, включително и ако са прехвърлени на трети лица, в офшорни зони или на фиктивни финансови институции. При ангажимент на CCI AG по случая ще бъде изготвен доклад за местонахождението на активите и препоръки за действията, с които да бъдат възстановени възможно най-голяма част от тях.

Лицензът на Корпоративна търговска банка беше отнет миналата седмицата. Вложителите с гарантираните депозити ще могат да получат парите си от 4-ти декември.

Те обаче искат възмездие и планират да залеят страната с искове. До 19 ноември ще бъде готов колективният иск, които ще бъде подаден в Страсбург и Люксембург.

Компанията CCI (Competitive Corporate Intelligence AG) проведе щателно разследване по случая с обявената несъстоятелност на борсата за търговия с криптовалута Mt.Gox, която по първоначални данни нанесе загуби на хиляди инвеститори за над 850 хил. биткойна, на приблизителна стойност 474 млн.щ. долара. Най-популярният сайт за продажба на биткойни спря своята дейност на 7 февруари 2014 г., след като съобщи за пробив в сигурността, описан като „податливост в операциите”. На 28 февруари японската компания, която управлява сайта, обяви банкрут.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст