Надзорът ще налага глоби

Стоян Мавродиев обвини депутата от БСП Георги Кадиев в "лъжи

Отчетът на КТБ за третото тримесечие на тази година (юли-септември), който по закон трябваше да бъде оповестен до 31 октомври тази година, все още го няма. Квесторите на Корпоративна търговска банка трябваше да са го оповестили досега в x3news, сайта на Българската фондова борса. Чакат го и в Комисията за финансов надзор. Твърди се, че БНБ разполага с него, но е заключен зад масивните врати на "Батенберг" 1.

От КФН потвърдиха, че важният документ за състоянието на банката с отнет лиценз, противно на всякаква логика, го няма при тях. По този начин комисията е била в пълно неведение и напълно изолирана при вземането на решение за КТБ.

Отчетът е важен, но многократно по-важен е междинния доклад за дейността през третото тримесечие, защото точно по това време на годината имаше сериозно развитие по казуса и тогава се очерта капиталовата загуба, коментираха от КФН. Оттам вече са пратили на квесторите предупреждение за налагане на принудителна административна мярка, а след нея и глоба до 20 000 лева. 
Шефът на КФН Стоян Мавродиев обаче изтъкна неколкократно в свое телевизионно интервю, че КТБ е проблем на "Банков надзор", а ръководеният от него регулатор е само за небанковия финансов сегмент. Това породи нови въпроси към него от избрания с преференции депутат от "Лявата коалиция" Георги Кадиев. Той твърди, че аферата "КТБ" не се изчерпва само с действия на самата банка, а и на гравитиращите около нея структури, част от които са издатели на публично търгуеми финансови инструменти като: "ТЦ – ИМЕ", "Хелт енд Уелнес" АДСИЦ, НУРТС АД. И го пита дали след като всички те трябва да са преминали успешно под „зоркото“ око на регулатора в лицето на КФН, направило ли й впечатление още тогава кои са акционерите в тези дружества.

Кадиев зададе и конкретен въпрос, на който успяхме да намерим отговор в КФН. През инвестиционен посредник "Фина С", който е свързан с групата КТБ, са минали значима част от сделките с финансови инструменти и как така КФН не е разбрала какво точно се случва там? Отговорът е кратък и ясен: "Посредникът е подал искане за доброволно връщане на лиценза, тече процедура."

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст