Новият кабинет обсъжда актуализацията на първото си заседание

правителство клетва

Днес е първото заседание на новото правителство. То ще стартира с актуализацията на Бюджет 2014.

Това е поредното – 3-то "кърпене" на бюджета. Новият финансов министър Владислав Горанов се надява да похарчи по-малко от това, което заложи като свръхразходи служебният кабинет. Така дефицитът се очаква да е 3,7% от БВП, а не 4 на сто, каквито бяха сметките на Румен Порожанов.

Готови са и промени в данъчните закони за 2015-та. Основните данъци се запазват – данък печалба – 10%, ДДС – 20%. Плоският данък няма да бъде отменен. Той остава еднакъв за всички – 10 на сто. Така ГЕРБ отстъпва от идеята да има до 2 процента по нисък налог и той да остава в общините.  Поскъпването на цигарите заради евроакцизите пък се отлага за 2016-та.

Очаква се да бъде одобрен и заем от 2 млрд. лева, за да бъдат изплатени гарантираните депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка, чийто лиценз за банкова дейност бе отнет от БНБ на 6 ноември. Средствата ще бъдат предоставени на Фонда за гарантиране на влоговете в банките под формата на заем, гарантиран с бъдещите вземания на Фонда.

В актуализацията на бюджета е заложено бюджетният дефицит да се вдигне до 2.7 млрд. лева. Причината за вдигането са текущите разходи и надценената в бюджета на кабинета "Орешарски" събираемост на приходите. От ведомствата най-много допълнителни средства ще получи МВР – 125.5 млн. лв., а най-малко – външното министерство – 3 млн. лв.

Съкращаване на разходите ще има и от публичната инвестиционна програма, която беше сред приоритетните проекти на предишното редовно правителство. Бюджетът на програмата ще се намали от 500 млн. лева до 381 млн. лева. Предвижда се нов размер на възможния бъдещ държавен дълг – от 4,4 млрд. на 8,9 млрд. лева.

Проектът за актуализация на бюджета предвижда максималният размер на държавния дълг да нарасне от 18 на 22,5 млрд. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст