ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лидерите от Г-20 обявиха план за съживяване на световната икономика

среща на г 20

Лидерите на страните от Г-20, участвали в двудневна среща в Бризбейн, се споразумяха по серия от мерки, които да дадат тласък на икономиките им с допълнителни 2,1 процента през идните пет години чрез насърчаване на инвестициите в инфраструктура и търговията.

В заключителната декларация, цитирана от Асошиейтед прес, се отбелязва, че ако инициативата за 2 трлн. долара бъде изпълнена докрай, то световният БВП ще бъде подсилен с 2,1 процента над очакваните нива до 2018 година и ще бъдат създадени милиони работни места.

Лидерите на най-богатите държави се разбраха също да работят съвместно, за да ограничат укриването на данъци и корупцията, както и да укрепят финансовите институции, за избегнат повторение на световната финансова криза от 2018 година.

В ангажиментите им бе включена и подкрепа за "силни и ефективни действия за справяне с климатичните промени". Участниците в конференцията по климата в Париж през 2015 година са призовани да докладват плановете си за национален принос в борбата срещу глобалното затопляне до първото тримесечие догодина. Членките на Г-20 изразиха желание да си сътрудничат и с други страни за постигането на законово обвързваща сделка в областта на климата.

В Бризбейн лидерите на САЩ и Европа са имали преки преговори с цел да бъде постигнат възможно най-голям напредък по всеобхватно и амбициозно споразумение за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), съобщи Белият дом.

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, която също присъства на форума, определи 2014 година като "много продуктивна за Г-20". Тя поздрави австралийския премиер Тони Абът и местните власти за организацията по срещата.

В документа, участниците благодарят на Австралия за тазгодишното й председателство и изразяват надежда за съвместна работа при председателството на Турция през 2015 година. Лидерите очакват напредък в преговорите на следващата си среща в Анталия на 15-16 ноември догодина.

През 2016 година срещата на върха на Г-20 ще бъде в Китай. Г-20 включва 19 страни (Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Република Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Африка и Япония) и Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст