ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пускането на парите по “Околна среда” не е свързано с личности, смята екоминистърът

Ивелина Василева

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева смята, че спирането на евросредствата по "Околна среда" миналата година и последващото, преди дни, "размразяване", не е свързано с личности, а с качеството и ефективността на разходване на средствата.

"Оперативната програма "Околна среда" е може би единствената програма, която в най-висока степен изпълнява ангажиментите на държавата от гледна точка на европейското законодателство, защото целите, които трябва да бъдат постигнати в секторите "Отпадъци", "Води" и  "Биоразнообразие" са изключително сериозни. Те са свързани с ангажименти на държавата, ангажирани са публични власти, проектите, които се изпълняват, безспорно водят до подобряване на качеството на живот на българските граждани. Искането на бенефициентите за опростяване на изискванията съвпада с нашите искания за новия програмен период, една от основните задачи е опростяване на процедурите. Спазването на сроковете ще бъде задължително и с възможности за наказание на служителите, които си позволят забавяне", каза Василева пред БНР.

"Новата европейска рамкова директива за обществените поръчки ще бъде синхронизирана с българското законодателство. Това, което Еврокомисията направи, като отблокира средствата, е възможността да бъдат възстановявани към българския бюджет разходвани средства по програмата. С други думи, това е глътка свеж въздух за националния бюджет", допълни министърът.

"Нашата цел до края на годината е максимално бързо да разплащаме към общините, към бенефициентите, всички искания за възстановяване на средствата, които те са депозирали в управляващия орган. Това не само ще нормализира процеса на работа, но и ще доведе до минимизиране на риска от загуба на средства. Загуба ще има. Въпросът е доколко може да бъде минимизирана в това време, което ни остава до края на годината.

Във вторник ще се събере комитетът за наблюдение, ще бъде представена реалната картина и рисковете за Фонда "Регионално развитие" и Кофхезионния фонд, от които програмата черпи средства. Във вторник ще представим числата. В понеделник предстоят технически разговори с мисията на Европейската комисия. Не можем да елиминираме риска от загуба на средства. През изминалата година, от март до август, общините не получиха нито лев да възстановят разходи, вече направени от тях. Това доведе до критична ситуация в собствените им бюджети, отрази се и на строителния бранш. В такива случаи държавата има ангажимент да се разплаща и приветствам това действие на служебното правителство. Имаме общото виждане, че трябва да се положат максимални усилия, да се ускори максимално темпото на работа, за да се усвои всяко евро, което се полага за България", обясни тя.

По повод назначението за заместник-министри на околната среда на кмета на Правец Красимир Живков и заместник-кмета на град Раковски Павел Гуджеров, министър Василева каза, че те са с административен и управленски опит и биха помогнали да се засили контролът по региони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст