ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Христо Иванов си отпусна година за реформа в прокуратурата

Христо Иванов

Тефтерчето на Златанов не е белег за това дали се е сринала или не съдебната система. Важното е, че ВСС разпореди проверка и главният прокурор разпореди такава в Столичното следствие. Нашият проблем не е сам по себе си, а е в това, че няма адекватна реакция, че няма последици. Това заяви в „Лице в лице” по bTV министърът на правосъдието Христо Иванов.

„Аз не мога да бъда ничий палач. Зад мен не стои партия. Но че зад мен стои Брюксел, това е много амбициозно твърдение. В този смисъл предпочитам да мисля, че зад мен стои добър екип с добър план за реформа”, заяви Иванов.

Той посочи, че формулата за реформа в прокуратурата започва с гарантирането на независимостта на съдебната институция. „Ние сме маркирали в стратегията за реформа на прокуратурата по-скоро дискусия, отколкото разписание. Мисля, че самите прокурори ще очертаят промени в модела на организацията на прокуратурата така, че тя да работи по един по-добър начин. Важен елемент от съдебната реформа е професионалистите да се ангажират пряко със своите ангажименти. Трябва да засилим и съдийското самоуправление. Освен чисто структурните мерки това, което трябва да се случи, е една промяна в и към съдилищата”, коментира министър Иванов.

Според него, за да се случи една реформа в съдебната система, в прокуратурата, трябва да мине поне една година. Тв водещата Цветанка Ризова коментира, че това е страшно много време, но Христов я парира: „Ако реформата не се случи, аз ще си тръгна. Освен това какво е една година на фона на 25-те, през които не се случи нищо”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст