ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От днес започва зимното поддържане на пътищата в страната

чистене сняг

От днес се въвежда зимно поддържане на републиканските пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В 27-те пътни управления в страната и в поддържащите фирми се въвеждат денонощен режим на работа. 

Тази година фирмите, които почистват републиканската мрежа, ще трябва да имат готовност за реакция 6 часа преди началото на прогнозирания от метеоролозите снеговалеж. Според указанията на пътната агенция техниката трябва да е разположена на определените места и шофьорите да са в готовност за стартиране на снегопочистващите дейности.

Над 3 хил. снегорина и машини за разпръскване на пясък ще осигуряват поддържането на 20 хил. км републикански пътища. В петък стана ясно, че областите София, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян не са напълно готови за зимата. Затова и пътната агенция е изискала от фирмите за поддръжка на пътищата да предприемат спешни мерки за отстраняване на откритите пропуски.

От АПИ уверяват, че областите Монтана и Силистра са готови за зимата на 100%, а други осем области са много добре подготвени – Видин, Враца, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Търговище, Разград и Добрич. В останалите области са доставени около 60% от суровините, необходими за поддържането на републиканските пътища.

Утре ще бъде проверено дали фирмите, при които са констатирани пропуски в подготовката за зимния сезон са ги отстранили и дали разполагат с техника и материали.

Заради липсата на средства за зимно поддържане на пътищата, в актуализацията на бюджета за 2014 година се предвижда Министерство на регионалното развитие да получи допълнително 13 млн. лева до края на годината. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст