ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Съдът спря и последното дело на Борисов срещу Бареков

Съд

Заради евродепутатския имунитет на Николай Бареков, Софийският районен съд спря и последното дело за клевета, което води срещу него Бойко Борисов.Съдия Мария Динева взе решението, признавайки, че съдебната практика по тези дела не е единна, предаде КРОСС.

Става дума за делото, в което настоящият премиер съди Бареков, защото обяви по свързвана по това време с него телевизия, че Борисов е поръчал убийството му. Според европейското законодателство членовете на ЕП имат функционален имунитет, който обхваща само времето, през което се провеждат парламентарните сесии. Наказателната неприкосновеност обхваща единствено случаи, в които даден евродепутат е обвинен в някаква престъпление, извършено "при или по повод на изпълнение на служебните си задължения".

Според българската конституция пък депутатският имунитет може да бъде свален единствено, след като бъде поискан от главния прокурор във връзка с повдигане на конкретно обвинение за престъпление от общ характер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст