ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите обсъждат актуализацията на бюджета

Владислав Горанов

На извънредно заседание днес от 11 часа народните представители ще разгледат на първото четене на актуализацията на държавния бюджет за 2014 година и този на Здравната каса. Законопроектите са първите, внесени от новия кабинет "Борисов".

През миналата седмица временната парламентарна бюджетна комисия одобри предложената от кабинета "Борисов" актуализация на бюджета. Проектът предвижда свръхдефицит от 3.7% от брутния вътрешен продукт или 2.992 млрд. лева. С гласовете на 13 депутати, петима "въздържали се" и нито един против, комисията прие мотивите на финансовия министър Владислав Горанов, че така ще може държавата да се разплати на фирмите, което ще е в помощ на икономиката, и ще "узакони плащането на сметката", натрупана от правителството на Пламен Орешарски. Горанов предупреди, че е възможно Брюксел да започне процедура за свръхдефицит срещу България. Депутатите решиха да отпуснат и 100 млн. лева към бюджета за Здравната каса до края на годината. 

С актуализацията е предвидено да се осигурят 125.7 млн. лв. за МВР, 50 млн. за социалното министерство, по 16.4 млн. за регионалното и за земеделието, 5 млн. за правосъдието и 10 млн. за ВСС и 3 млн. за външно министерство.

В интервю за "БАНКЕРЪ" финансовият министър обеща бюджетът за 2015 година да е в рамките на разрешения от Европейския съюз дефицит от 3%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст