ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ВАС отхвърли жалбата срещу избора на Динев

Градският прокурор на София Христо Динев тържествува от победата срещу Бойко Атанасов

Христо Динев не е "нищожен" шеф на Софийската градска прокуратура (СГП). Тричленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата срещу избора на новия ръководител на СГП. Висшият съдебен съвет го назначи на ключовия пост със свое решение от януари тази година. Точно то бе атакувано пред ВАС с аргумента, че е нищожно. Но съдията-докладчик по делото Николай Гунчев и колегите му Александър Еленков и Георги Георгиев бяха категорични, че това не е така.

Делото срещу избора на Динев бе образувано по жалба на другия претендент за шефския пост в СГП: следователя Бойко Атанасов. Според Атанасов, нищожността идва оттам, че към момента на избора си Динев на практика е заел едновременно два поста на различни нива в йерархията на прокуратурата, което е недопустимо.

Безспорен факт е, че Динев бе назначен за шеф на Софийската районна прокуратура през април 2013 г. и буквално няколко месеца по-късно скорострелно се "издигна" до шеф на СГП – но като премина през неизбежната според закона процедура по избор и с решение на ВСС, взето със станалото вече знаково мнозинство от 16 гласа "за". Той стана административен ръководител на Софийската градска прокуратура на 16 януари 2014 година. Имаше съмнения дали светкавичното му издигане има връзка с това, че съпругата му е съветник на депутата от ДПС Четин Казак, но те така и си останаха в тъмнината.

Според Атанасов обаче Динев не е имал право да получи поста, тъй като по това време той вече е бил административен ръководител на Софийската районна прокуратура и не е бил освободен от тази длъжност, за да може да оглави СГП. А не е имало и основание да бъде освободен, защото конституцията изрично изброява в какви случаи един несменяем магистрат и ръководител в съдебната власт може да бъде заставен предсрочно да оваканти поста си: излизане в пенсия, смърт, присъда, тежко нарушение и оставка. Нито едно от тези основания към момента на назначаването на Динев не е било налице. Логиката на Атанасов е, че  Динев първо е трябвало да подаде оставка от СРП и едва тогава да се кандидатира за поста в Градската прокуратура, за да бъде проведен законосъобразно изборът му. 

Според съда обаче не е така: "Няма предвидено ограничение в процедура по избор на административен ръководител на една прокуратура да участва кандидат, който заема такава длъжност в друг орган на съдебната власт. И никъде в условията за допускане до избора не е посочено изключение, което да изисква писмено освобождаване от мандатна длъжност, предхождащо допускането до изборната процедура", казват съдиите от ВАС.

Всъщност обичайната процедура е следната: кандидатът подава документи, явява се и ако спечели – едва тогава подава оставка от предишния си пост, за да заеме новия. Това се случва в периода от избора до встъпването в длъжност – точно така се е случило и с Динев. "Не е нужно и не е предвидено оставка да бъде подадена преди назначаването, тъй като кандидатът може и да не бъде избран на длъжността, за която кандидатства. А тогава няма да има основание за предсрочно прекратяване на мандата на длъжността, която изпълнява към момента на провеждане на избора", пояснява съдът. И отхвърли жалбата на Атанасов.

Решението на тричленния състав е окончателно и на практика сложи точка на всички спорове около избора на Динев за шеф на Софийската градска прокуратура. То обаче се чакаше с трепет от, кажи-речи, всички административни ръководители на прокуратури и съдилища, назначавани до момента. Защото по логиката, следвана в жалбата на Бойко Атанасов, почти всички биха били точно толкова "нищожни": в масовия случай преди избора на постовете си те също са били административни ръководители някъде на друго ниво и не са подавали оставка преди конкурса – именно заради съмнението, че колкото и лесно предвидим да е понякога, изборът на ВСС все пак може и да не спечелят.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст