ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Без миризливо наследство

Чистачка тоалетна хартия

Като дойде Световният ден на тоалетната (19 ноември), все се сещам за казармения челен опит. Той  повтаряше до известна степен първите в човешката история обществени тоалетни – веспасианките. (По името на идеолога им – римския император Веспасиян, който подредил клекалата в кръг без прегради и хората, докато си вършели оная работа, разговаряли за други работи – политика и изкуство.)

При нас в казармата беше огромна барака с 50 клекала, отделени с ниски преградки, без вратички и без течаща вода. Сутрин се хвърлят няколко бригадирски колички хлорна вар за дезинфекция. Като влезеш – плачеш, люти страшно. А миризмата събаря тежкотонажен унгарски жребец още на входа.

По-късно гостувах на германския гитант MAN. Посетих и онова място. Сетне като културен човек реших да пусна водата. Въртях се като обран евреин – няма и следа от кранче, копче, фотоклетка. Срам, не срам, реших да ставам и да бягам по терлички. И водата реагира. Оказа се, че тя се командва от датчик освен на движение, така и за грамаж – колкото по-малък е „приносът“ на човека – толкова по-малко вода пуска.

Гастролирах после и в тоалетните на Гранд казино в Монако. След като освободиш златната дъска от натиска на подгръбното си пространство, тя започва бавно да се върти. От вътрешната страна – към стената – има инсталация за инфрачервено почистване и обезпаразитяване…

Та така. Тоалетни има всякакви. Има и еко. Както казва Камен Донев, българските туристи щурмуват планините с раници пълни с храна и пиене, сядат, ликвидират всичко налично и след това започват да ходят. Кой където завари – наоколо.

За българския мъж пък проблемът с малката нужда е решен – българските магистрали са единствените в света, където това не е забранено. Пък и друго си е да подгониш някоя мравка с топлата струйка, вместо да стискаш до бензиностанция със сърдит персонал.

Но да спрем със забавната част. Тоалетните са мерило за цивилизованост. Ние сме още на ниско стъпало. Но не ни пука. В нашата селяндурска логика тоалетната е онова мръсно място, където следващият, койте влезе, има ангажимента да пусне водата. А демокрацията е точно обратното – правото да се освобождаваш, без да нарушаваш правата на другите. И задължението да си почистиш, а не да оставяш миризливо наследство.

Бат Чаво

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст