ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Коалиционни квоти: кандидатурата на Атанас Славов за зам.-министър на правосъдието е на РБ

Христо Иванов - правосъден министър

"Нарушението при конкурсната процедура е допуснато до колкото разбирам от Министерството на правосъдието, а не от г-н Славов. Той има определена експертиза, която аз ценя, както и това да работя с него, независимо в какво качество", посочи министърът на правосъдието Христо Иванов на въпрос за кандидатурата за 4 зам.-министър на правосъдието на Атанас Славов.

Името на кандидата за 4-ти заместник на Иванов стана известно през август, когато е бил назначен на експертна длъжност в дирекция "Съвет по законодателство" в Министерството на правосъдието (МП) в нарушение на процедурата. В началото на 2014 г. обаче проверка на Инспектората показва, че той не е трябвало да бъде допускан до конкурса, тъй като няма задължителния стаж от 5 години. В момента на назначаването имал доказани 2 години и 6 месеца стаж, но въпреки това е допуснат до конкурса, който по-късно е спечелил. Славов става държавен експерт със заповед на бившия министър на правосъдието Диана Ковачева от 1 юни 2012 г. „Издигането му за 4-ти кандидат за зам.- министър на правосъдието е инициатива на Реформаторския блок”, обясни той и допълни, че това дали Славов ще бъде 4-ти заместник-министър, трябва да се реши от Реформаторския блок.

На въпрос дали му е необходим 4-ти заместник, Иванов отговори: „На мен ми е необходим човек функционално , който да има експертизата на Славов по отношение на конституционното право, защото съдейки по политическата декларация тези теми ще бъдат доста сериозно застъпени в мандата на парламента”. Министърът допълни ,че дали Славов ще бъде съветник или заместник-министър за него това е второстепенен въпрос. „Тези факти, които излизат до този момент е трудово-правен спор. Г-н Славов, до колкото разбирам, се защитава от своята гледна точка. Когато се правят спекулативни твърдения за това, че съм оказвал натиск върху инспектора е добре да има, все пак, някакви доказателства”, допълни още Христо Иванов.

Проверка на Инспектората на МП, извършена едва в първата половина на 2014 г., установява, че Атанас Славов изобщо не е трябвало да бъде допускан до конкурс, защото не е отговарял на изискването за 5 години професионален опит и юридически стаж. Проверката на Инспектората на МП установява и второ нарушение на трудовото законодателство. От юли 2012 г. Атанас Славов има трудов договор във Философския факултет на Алма Матер, а с анекси от 2013 г. и 2014 г. е назначен и на пълен работен ден. В същото време той е служител и на Министерството на правосъдието. Законът позволява втори договор с ВУЗ, но не и "дублиране" на работното време в учебното заведение и в държавната администрация, категоричен е Инспекторатът на правосъдното министерство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст