ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Визи за богаташи лишиха министър от поста му

Скандал в Португалия

Министърът на вътрешните работи на Португалия Мигел Маседу подаде оставка. Неочакваното решение на един от основните членове на дясноцентристкото правителство е свързано с шумна история, която местните медии наричат „скандала със златните визи“. Става дума за предоставяне на разрешение за пребиваване на състоятелни чужденци, които купуват недвижими имоти в Португалия за не по-малко от половин млн. евро. Прокуратурата на Португалия е установила, че в редица случаи стойността на сделките била по-ниска от необходимата сума, а разликата отивала в джобовете на чиновниците.

На пресконференция миналата неделя в Лисабон Маседу обяви оставката си и обясни, че за да работи успешно един министър на вътрешните работи, трябва да се ползва с доверието на гражданите. Според признанието му той е загубил това доверие, тъй като компанията, замесена в скандала, се намира под негово покровителство. „Искам да заявя, че нямам никакво отношение към издаването на визи – подчерта Маседу. – Иначе казано, не нося никаква отговорност за противоправните действия, които сега са предмет на разследване от правоохранителните органи. Излизам в оставка, за да защитя правителството.“

Програмата за издаването на т. нар. златни визи в Португалия започва през 2012-а по време на дълговата криза. Целта й е да привлече инвестиции в икономиката на страната, която получи 80 млрд. долара от ЕС, МВФ и ЕЦБ. Разрешението за пребиваване дава право на неговия собственик да се движи свободно във всичките 26 европейски държави, влизащи в Шенгенското споразумение. Заветният документ бил издаван на богати чужденци, които не са граждани на общността, закупили недвижими имоти за не по-малко от 500 хил. евро.

Подобни програми действат в редица други европейски страни. В съседна Испания например също важи правилото за собственост на имот поне за половин млн. евро. Различното е, че в Португали за разрешение за постоянно жителство се чака пет години, а в Испания – десет. В други държави стойността на „златните визи“ е по-ниска. В Кипър например разрешението за пребиваване „струва“ покупката на недвижими имоти за не по-малко от 300 хил. евро.

В Португалия купувачите на „златни визи“ най-често са китайци. Само за половин година от началото на действието на програмата от възможността за покупка на разрешение за пребиваване са се възползвали 1775 души. Сред тях гражданите на Китайската народна република са 1438. По официални данни общата сума, спечелена от Португалия от продажбата на „златни визи“, надхвърля 1 млрд. евро.

Лявата опозиция от самото начало предупреждаваше, че от програмата ще се възползват престъпници и корупционери. Отначало правителството се оправдаваше, че получателите на разрешения се проучват грижливо и напълно отговарят на високите европейски стандарти. Но още през юни тази година властите бяха принудени да признаят, че полицията разследва дело за корупция.

В резултат на това бяха арестувани няколко високопоставени чиновници, включително и шефът на имиграционната и гранична служба, президентът на института на нотариусите и началникът на една от дирекциите в Министерството на правосъдието. Задържани са и трима притежатели на разрешения за пребиваване от Китай, които са обвинени в пране на пари и даване на подкупи.

Скандалът със „златните визи“ може да струва скъпо на правителството. Сега опозицията настоява вицепремиерът Паулу Порташ, основен защитник на програмата, да се яви пред парламента, за да даде обяснения.
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст